nlc.hu
Aktuális

Jövő héten érkezik az egydózisú Janssen vakcina

Már jövő héten érkezik az egydózisú Janssen vakcina Magyarországra

Mostanáig öt oltóanyaggal folyt a hazai oltási program, és ez a szám jövő héten már hatra bővülhet. Már azt is tudjuk, mennyi érkezik első körben a Johnson & Johnson vállalat Janssen nevű koronavírus vakcinájából.

Az oltakozás sebességére nagy hatással van, hogy az eddigi oltásfajták mindegyikéből két dózist szükséges beadni a teljes védelem eléréséhez. Jelenleg Magyarországon 2,6 millió első, és nagyjából egymillió második oltást sikerült már beadni: ha ezek a vakcinák egydózisúak lettek volna, már 3,6 millió beoltottunk lenne. Erre a problémára kínál megoldást a Johnson & Johnson vállalat úttörő vakcinája, a Janssen, amiből az első adag az operatív törzs információi szerint a jövő héten érkezikírja a Pénzcentrum.

Toyota dolgozók oltására használt Janssen vakcinák Nyugat Virginia államban (fotó: Stephen Zenner/Getty Images)

Toyota dolgozók oltására használt Janssen vakcinák Nyugat Virginia államban (Fotó: Stephen Zenner/Getty Images)

A Janssen vakcinából első körben 28 800 darabot kap Magyarország, ami nem tűnik túl acélos számnak, de ha belegondolunk, hogy itt nincs szükség ismétlőoltásra, máris kicsit jobb lesz a helyzet. Jelenleg a magyar lakosság 26 százaléka kapott már legalább egy védőoltást, a napokban pedig tovább folytatódik az iskolai, óvodai és bölcsődei dolgozók oltása: 100 ezer főt hívtak be az oltópontokra.

Legfrissebb híreink a koronavírus-járványról:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top