nlc.hu
Aktuális

Zacher Gábor a lélegeztetőgépre tett betegekről

Zacher Gábor elmondta, mi a lélegeztetőgépre kerülő betegek utolsó mondata

Zacher Gábor szerint felelőtlenség olyat ígérni, hogy mindenkit meggyógyítanak, aki megbetegszik.
Zacher Gábor

Őszintén beszélt a koronavírus elleni küzdelemről Zacher Gábor, a hatvani kórház sürgősségi orvosa Szabad Európának.

Zacher azt mondta, már nem számolja, naponta hány beteggel kell közölnie, hogy lélegeztetőgépre kell tenni, és lehet, hogy élve nem hagyja el a kórházat. Arra viszont emlékszik, mik a betegek utolsó mondatai, mielőtt elaltatják őket az intubáláshoz.

„Ugye én nem fogok meghalni? Ugye meg fognak menteni? Kvázi utolsó mondtatok. Volt olyan, akinek tényleg az utolsó mondata volt, de szerencsére voltak olyanok is, akikkel utána is lehetett találkozni, amikor kivettük belőle a csövet”

– mondta Zacher Gábor.

Ő ilyenkor nem szokta áltatni a betegeket olyan felelőtlen ígéretekkel, hogy „mindenki nyugodjon meg, aki megbetegszik, azt meg fogjuk gyógyítani”. Annyit mond nekik diplomatikusan, hogy ők mindent el fognak követni, hogy túléljék a koronavírust.

Zacher Gábor szerint van Bergamo-dilemma a magyar kórházakban, amikor dönteni kell a betegek között, hogy melyiket tegyék lélegeztetőgépre.

A hatvani kórházban is előfordult ilyen egy-egy alkalommal, de más intézményekből is hallott olyanról, hogy „bizonyos kor fölött, ha nincs szabad lélegeztetőgép, vagy ha több olyan beteg van, aki gépre kerülne, akkor igenis azt mondjuk, hogy ki az, akinek jobb esélye van.”

(Kiemelt kép: MTI / Mohai Balázs)

Lélegeztetőgépre kerülő betegek:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top