nlc.hu
Aktuális

Ez a fővárosi állatkert kiselefántjának neve

Eldőlt, mi lesz a neve a fővárosi állatkert kiselefántjának

Több tízezernyi szavazat érkezett, és ki is hirdették a győztest.

A Fővárosi Állat- és Növénykert weboldalán lehetett szavazni, hogy három előzetesen kiválasztott név közül melyik nevet kapja meg az április 24-én született elefántborjú. Egy hét alatt közel 75 ezer voks érkezett, és a legtöbbet, egészen pontosan 28 345 szavazatot Samu név kapta, a második helyen végzett az Artúr, a Huba pedig bronzérmes lett.

A gondozók is ezt a hívónevet fogják használni, illetve ez a név kerül be a hivatalos dokumentumokba is, a nemzetközi szakmai fórumokon viszont a Shamu névalak szerepel majd, itt ugyanis a helyesírásnál fontosabb a kiejtésbéli hasonlóság. A Samu magyarosan a Sámuel önállósult magyar beceneve, de Indiában és a Közel-Keleten is előfordul névként (Shamu latin betűs átírással), amely jelentését tekintve eredetileg az északi irányra, illetve a türelemre utal – írja közleményében a fővárosi állatkert.

Az új jövevényeknek egyébként az állatgondozók vagy állatkerti nevelőszülők szoktak nevet választani, különösen nagy népszerűségnek örvendő, karizmatikus állatoknál viszont a nagyközönséget is bevonják a döntésbe, így dőlt el például a 2017-ben született kiselefánt, Arun neve is.

Budapest, 2021. május 1. Angele, a Fővárosi Állat- és Növénykert nőstény ázsiai elefántja egyhetes borjával kifutójukban 2021. május 1-jén.

Angele, a Fővárosi Állat- és Növénykert nőstény ázsiai elefántja egyhetes borjával kifutójukban 2021. május 1-jén (Fotó:
MTI / Kovács Attila)

Még több elefánt:

A világűrből végeztek „elefánt-népszámlálást”

Bocsánatot kért az influenszer, amiért egy elefánton meztelenkedett

Nőstény háremet kapott a világ legmagányosabb elefántja, élvezi új életét

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top