nlc.hu
Aktuális

12 évesek oltása az USA-ban

Ma kezdik oltani a 12 éveseket Pfizerral az Egyesült Államokban

Az oltásnak köszönhetően a fiatalok biztonságosan mehetnek már nyári táborokba, és jövőre már nagyobb valószínűséggel térhet vissza a normális menetrend az iskolákba.

Mint azt a héte elején megírtuk, engedélyezte a 12-15 év közötti gyerekek beoltását a koronavírus elleni, amerikai-német fejlesztésű Pfizer-vakcinával hétfőn az Egyesült Államok élelmiszer- és gyógyszerfelügyelete (FDA). Az államok egészségügyi ügynökségei szabadon dönthettek arról, hogy megkezdik-e az oltást, így valahol már hétfőn oltani kezdtek, ám miután szerdán az amerikai járványügyi és betegségmegelőzési központ (CDC) is megadta az engedélyt, a legtöbb államban most kezdték meg az oltást.

Pfizer oltás 12-15 éveseknek

Megkezdődött a gyerekek oltása az USA-ban (Fotó: AFP)

Az Egyesült Államok élelmiszer- és gyógyszerfelügyelete (FDA) hétfőn engedélyezte az oltások beadását az érintett korcsoport számára, ami eddig csak a 16 éven felüliek számára volt elérhető. A serdülők esetében is kétdózisú az oltás, amelyeket három hét különbséggel kapnak meg, csakúgy, mint a felnőttek – írja a 444.hu.

Az oltásnak köszönhetően a fiatalok biztonságosan mehetnek már nyári táborokba, és jövőre már nagyobb valószínűséggel térhet vissza a normális menetrend az iskolákba. Az Egyesült Államokban 17 millió 12-15 év közötti gyerek él, ami a lakosság 5,3 százalékát, a 16 évesnél fiatalabb népesség csaknem 27 százalékát jelenti. 

Nemrég a Moderna jelentette be, hogy az előzetes adataik szerint az oltóanyaguk a 12-17 évesek között is erős védelmet alakít ki komoly mellékhatások nélkül. Ezeket még az FDA vizsgálja. 

Hétfőn Emer Cooke, az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) vezetője közölte, hogy hamarosan az Európai Unióban is engedélyezhetik a Pfizer oltóanyagát a 12-15 évesek számára, akár már májusban. „Jelenleg a kitűzött cél a júniusi jóváhagyás. Vizsgáljuk, hogy előre tudjuk-e ezt hozni május végére” – mondta.

A Pfizeré az első vakcina, amelyet az Egyesült Államokban engedélyeztek 18 év alattiak számára, és csaknem kétmillió 16 és 17 éves van az országban, akit már legalább egy dózissal beoltottak.

Kamaszok/gyerekek oltása 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top