nlc.hu
Aktuális

Ezért érdemes már korán végrendelkezned

Ezért érdemes már korán végrendelkezned

Végrendeletet nemcsak idős korban vagy betegen érdemes írni, hanem akkor is, ha azon szeretteinket is be akarjuk vonni az öröklésbe, akik egyébként a törvény szerint nem örökölnének utánunk. Sőt, abban az esetben is, ha meg szeretnénk változtatni a törvényes öröklési rend által meghatározott arányokat.

Ha már fiatalabb korodban megírod a végrendeletedet, azzal biztosíthatod például az élettársad, az előző házasságból születetett gyerekeid, vagy akár egy távoli, de szeretett rokonod jövőjét is.

Miért végrendelkezzünk már most?

Tény, hogy senki sem gondol szívesen a halálra, de ha azt szeretnénk, hogy a váratlan események ne veszélyeztessék szeretteink anyagi biztonságát, akkor érdemes előre gondolkodnunk. Különösen nagy jelentősége lehet a végrendeletnek, ha nem házastársi viszonyban, hanem élettársként élünk együtt a párunkkal.

Fontos, hogy tisztában légy azzal, hogy az élettársad nem számít törvényes örökösnek még akkor sem, ha már több évtizede együtt éltek. A párod automatikusan semmit nem fog örökölni utánad – akkor sem, ha van közös gyermeketek. Így, ha nem készítesz végrendeletet, és veled valami történik, sem a közösen lakott ingatlanra, sem annak haszonélvezetére, de még csak egy kanapéra sem tarthat igényt törvényes öröklés jogcímén. Böröcz Helga, közjegyző két fontos szempontot emel ki a végrendelkezéssel kapcsolatban:

„Végrendeletet akkor érdemes írni 2 kortól függetlenül –, amikor a törvényes örökléstől eltérően szeretnénk a vagyonunkról rendelkezni. De akkor is hasznos a végrendelet, ha meg akarjuk változtatni a törvényes öröklés arányait, azaz például az egyik gyermekünknek többet, a másiknak kevesebbet szeretnénk juttatni, mint amennyi a törvény szerint járna neki.”

A közjegyző egy hétköznapi, de korántsem ritka helyzeten keresztül magyarázza el a több kapcsolatból származó gyerekek öröklésének problematikáját: ha például valakinek van korábbi kapcsolatából gyermeke, de nem tartják a kapcsolatot, eltávolodtak egymástól az évek alatt, akkor végrendelet hiányában a szülő halála után ez a gyermek is ugyanolyan részben örökölni fog, mint az, akivel szoros kapcsolatot ápol, hiszen mindkettő vér szerinti gyermeke az örökhagyónak.

Végrendelet írása fiatalon

Fotó: Getty Images

Végrendelettel a céged jövőjét is biztosíthatod és a családi vitákat is megelőzheted

Nem ritka az sem, hogy a törvényes örökösök egyszerűen összevesznek az örökségen, nem fogadják el a törvényes öröklés szerinti részt, többet, mást szeretnének. Ilyenkor akár évekig is perlekedhetnek, és a családi kapcsolatok is tönkremehetnek. Manapság sok, a hagyományos családi modelltől eltérő együttélési forma van, amely az öröklés szempontjából is speciális helyzeteket eredményez. A mozaikcsaládokban könnyen előfordulhat, hogy egy házaspár vagy az élettársak egyikük korábbi kapcsolatából származó gyermeket is nevelnek. Az öröklés szempontjából azonban nem az aktuális család, életközösség, hanem az a lényeg, hogy ki számít a jog szerint szülőnek, mert azután örököl a gyerek.

Sőt, ha kemény munkával felépítettél egy sikeres vállalkozást, azzal kapcsolatban is érdemes végrendelkezned, hogy olyan ember örököljön tulajdonrészt, aki törődni is fog a céggel. De megoldás lehet a bizalmi vagyonkezelés, amikor a vagyonos szülő, mint vagyonrendelő kiskorú gyermeke, mint kedvezményezett javára megbíz egy hozzáértő szakembert vagy céget a vagyon kezelésével.

Ugyanakkor az ilyen a vagyonelemre úgy kell tekinteni, mint egy ajándékra, azaz a kötelesrész számításánál figyelembe kell venni, amennyiben nem tíz évnél korábban kötötték a vagyonkezelési szerződést.

Hogyan érdemes elkészíteni a végrendeletet?

Végrendeletet mi magunk is írhatunk otthon, azonban alaposan utána kell járnunk az alaki és tartalmi követelményeknek, ugyanis egy apró hiba is elég ahhoz, hogy később sikeresen megtámadhassa az arra jogosult személy. Mivel a végrendeletnek nagyon sok szempontnak kell megfelelnie, érdemes inkább ügyvéd vagy közjegyző segítségét kérnünk. Ráadásul azzal is fontos tisztában lenned, hogy a fiókba, matrac alá rejtett végrendelet sokszor nem kerül elő a hagyatéki eljárás során.

Végrendelet írása fiatalon

Fotó: Getty Images

Vagyis, az a legbiztosabb, ha szakemberhez fordulsz. A közjegyző által készített végrendelet ráadásul közokirat. Böröcz Helga így magyarázza:

„Ha közjegyzőhöz fordulunk végrendelet készítése miatt, akkor az általa készített végrendelet közvégrendeletnek minősül, ami közokirat. A közokirat közhitelesen tanúsítja az abban foglaltakat, ha valaki azt vitatja, akkor neki kell bebizonyítani ellenkezőjét.

A közjegyzői okiratba foglalt végrendeletet a közokiratok őrzésére vonatkozó szigorú szabályok szerint őrzi a közjegyző. Az általa készített okirat tényét, fellelhetőségét pedig bejegyzi a Végrendeletek Országos Nyilvántartásába is. Ebbe a nyilvántartásba a hagyatéki eljárást lefolytató közjegyző köteles betekinteni. A nyilvántartásba vett végrendelet így egészen biztosan előkerül a hagyatéki eljárás során. A közjegyzőnél készített végrendelet tehát garanciát jelent a biztos előkerülésére és a végrendelkező akaratának feltétlen érvényesülésére.

A közjegyző részletes tájékoztatást nyújt az örökhagyó számára a vonatkozó jogszabályokról, megvizsgálja, hogy a végrendelkezésnek vagy végrendelet tételének vannak-e felismerhető jogi akadályai, például végrendelkezési képesség hiánya, megtévesztés, kényszer, fenyegetés, illetve a végakaratnak vannak-e jogellenes rendelkezései. Továbbá a legteljesebb titoktartás mellett választ ad a végrendelkezőben felmerülő minden kérdésre.”

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top