nlc.hu
Aktuális

Szexuális zaklatás a Magyar Honvédségnél

Szexuális zaklatással vádolnak egy alezredest a Magyar Honvédségnél

A hvg.hu információi szerint a honvédség egyik alezredese szexuálisan zaklathatta több beosztottját.
Katonák

Rendszeres szexuális aktusra vette rá a beosztottját a Magyar Honvédség egy magas rangú katonája Budapesten – írja a hvg360.

A lap cikke szerint a honvédségnél 20 éve dolgozó nő 2019 őszén találkozott új helyén az ezredparancsnok helyettesével, aki két-három hét múlva nyíltan megkörnyékezte. Többször is szóba hozta, hogy szexuális kapcsolatot akar vele létesíteni, és utalt arra, hogy a nő milyen sokat köszönhet neki, valamint hogy esetleges előléptetése is tőle függ.

A nő vallomása szerint az alezredes egy pontos időpontot is kikötött: 2020. január 6-án kell szexelniük. A nő tanácstalannak érezte magát, úgy gondolta, ha feltárja az esetet, akkor ő jár rosszabbul. Emiatt belement az aktusba.

A későbbiekben rendszeressé váltak az aktusok a nő szerint, az alezredes pedig többször beszélt neki arról, hogy ha erről bárkinek szól, pillanatok alatt megsemmisíti. Sőt, azt is elmondta, hogy már vádolták szexuális zaklatással, de semmit sem tudtak rábizonyítani. 2020 nyarán az alezredes megismerkedett a nő felnőtt lányával, és közölte, hogy vele is szeretne szexelni, sőt hármasban is csinálná.

2020 decemberében aztán az alezredest megkereste a katonai titkosszolgálat, de ekkor a nő még nem beszélt a szolgálattal. Később viszont igen, és az alakulat pszichológusával is, de úgy érezte, senkitől sem kap segítséget. Végül idén januárban tett feljelentést az ügyészségen. Februárban kihallgatták, részletes vallomást tett, de azóta semmilyen előrelépés nem történt az ügyben.

Az eset miatt egy méltatlansági eljárás nevű belső vizsgálat is indult a honvédségnél, de közben a honvédség vezetése váratlanul lecserélődött: felmentették Korom Ferenc vezérezredest, a parancsnoki székbe a tárca humánpolitikáért felelős helyettes államtitkára, Ruszin-Szendi Romulusz került. A lap szerint az ügyben a méltatlansági eljárást – Ruszin-Szendi döntése értelmében – megszüntették. Az alezredes ellen fegyelmi eljárás is indult, de ez sem tudta megingatni a pozícióját.

A Honvédelmi Minisztérium nem reagált a hvg megkeresésére. A lap nem hivatalos forrásból viszont úgy értesült, hogy az alezredes egy másik beosztottját is hasonlóan szexre kényszerítette.

(Kiemelt kép: illusztráció, fotó: MTI / Vasvári Tamás)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top