nlc.hu
Aktuális

Megölték a görög sziget kabalaállatát, egy barátfókát

Megölték egy görög sziget kabalaállatát, egy barátfókát

Közvetlen közelről, szándékosan ölték meg egy görög sziget kabalaállatát, egy szelid barátfókát.
Barátfóka

Megölték védett területen Alonisszosz görög sziget kabalaállatát, egy ismert barátfókát.

Az „ártatlan és mit sem sejtő állatot szántszándékkal végezték ki közvetlen közelről egy szigonypuskával” – állítja a mediterrán barátfókák védelmével foglalkozó görög civil szervezet, a MOm.

A Kosztisz becenevű fiatal hímet egy 2018-as nagy tengeri vihar, a Zorbasz ciklon pusztítása után találták meg élve, de a végletekig legyengülve az Égei-tengeren, a kicsiny Folegandrosz-szigeten.

Az őt megtaláló halászról elnevezett Kosztiszt a helyiek és a MOm aktivistái gondozták hónapokon át. Felépülése után visszaengedték a vadonba, ám a kis fóka nem tágított az emberek közeléből és Alonniszosz kikötőjében gyakran sütkérezett a csónakokon, kedves fotótémát szolgáltatva a turistáknak.

A mediterrán barátfóka súlyosan veszélyeztetett faj. A görög sziget kedvencévé vált példányt az Alonisszosz és az Északi Szporádok Nemzeti Park, Görögország első védett tengeri parkja – Európa legnagyobb tengeri nemzeti parkja – területén ölték meg.

Az ANA görög hírügynökség jelentése szerint a híres fóka elpusztítása felháborította a görögöket, és civil kezdeményezés indult a tettes felkutatására.

A kihalás fenyegette mediterrán barátfókák csaknem fele Görögországban él.

(MTI)

(Kiemelt kép: illusztráció, fotó: Wikipedia)

Lemészárolt állatok: 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top