nlc.hu
Aktuális

Megvan, milyen oltást kaphatunk harmadikként

Pfizerre Sinopharm, Sinopharmra Pfizer? Kijött a harmadik oltások protokollja

Végre megtudhatjuk, milyen oltásfajtát szánnak nekünk, ha úgy döntünk, harmadjára is beoltatnánk magunkat.

Az olykor egymásnak is ellentmondó nyilatkozatok tengerében sokáig nem lehetett tudni, milyen oltást fog javasolni a Nemzeti Népegészségügyi Központ orvosi eljárásrendje. A protokollt az RTL Klub Híradójának sikerült megszereznie, és ez alapján úgy fest, nagyon változatos lehetőségei lesznek annak, aki úgy dönt, szeretné kérni a harmadik oltást. Egyrészt bárki választhatja azt, hogy ugyanolyan típusú oltást kér, amit eddig is kapott (már ha van belőle – a Szputnyik V-ből például már nincs olyan sok), másrészt lehetővé teszik a vakcinamixelést is az alábbi kombinációkban:

  • AstraZenecára: Pfizer, Moderna és Sinopharm;
  • Janssenre: Pfizer, Moderna Sinopharm;
  • Modernára: Sihonpharm, Janssen, AstraZeneca;
  • Pfizerre: Sinopharm, Janssen, AstraZeneca;
  • Sinopharmra: Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Janssen;
  • Szputnyik-V-re: Pfizer, Moderna, Sinopharm.
Itt a harmadik oltás orvosi protokollja (fotó: pixabay)

Itt a harmadik oltás orvosi protokollja (Fotó: Pixabay)

A táblázat leginkább azzal okoz meglepetést, hogy bár a kínai vakcinával kapcsolatban merült fel a legtöbb probléma, most mégis úgy látják, hogy bármelyik vakcinatípus mellé ajánlható harmadik oltásnak. Úgy tűnik, a szakemberek azon javaslatát sem vették figyelembe, hogy a vektorvakcinák (Szputnyik, AstraZeneca, Janssen) után lehetőleg más típusú oltást vegyenek fel az emberek, mert ekkor már védekezhet ellenük a szervezet, és elképzelhető, hogy nem lesznek hatásosak.

A harmadik oltásra a hét második felétől lehet regisztrálni a www.eeszt.gov.hu oldalon azok számára, akiknél már legalább négy hónap eltelt a második védőoltásuk beadása óta. A harmadik dózisra a háziorvosnál lehet jelentkezni, illetve az időpontfoglalón keresztül a kórházi oltópontokra is, ahol az orvos dönt arról, hogy milyen vakcinát kapjon a jelentkező. Az ECDC adatai szerint jelenleg 1,6 millió Pfizer, 353 ezer Moderna, 1,2 millió AstraZeneca, 502 ezer Janssen és 190 ezer Szputnyik V áll még a raktárakban Magyarországon, de Pfizerből azóta érkezett még, AstraZenecából pedig eladtunk kétszázezret Portugáliának. A harmadik oltás főképp azok számára lehet nagy segítség, akinek a szervezetében a tesztekkel nem találtak antitestet.

A harmadik oltásról az nlc-n:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top