nlc.hu
Aktuális

Nem mindegy, milyen a három oltásod

Kezdődik az oltásdiszkrimináció: 3 oltással sem jutsz be mindenhova Magyarországon

Becsülettel elmentél, beoltattad magad, túl vagy már a harmadik oltáson is, és azt hiszed, mennyire menő vagy, legalább Magyarországon belül mostantól bárhova mehetsz. Nagy tévedés!

A közösségi oldalakon egyre több olyan történetbe lehet belefutni, amiből felsejlik előttünk egy új tendencia: elkezdődött az oltásdiszkrimináció – vagy ahogy például a Twitteren nevezik, a vakcináculás –, most elmagyarázzuk, mit jelent ez pontosan.

Nincs belépés Szputnyikkal!

Velem történt, nem neten keringő sztori következik, tehát a saját tapasztalatomról tudok beszámolni. Adott egy szolgáltató, aki négyszemközt szokott klienseket fogadni. A neve és foglalkozása nem lényeges, nem a lejáratás a cél, csak a jelenség megértése. Ez a szolgáltató október elején még két kézzel osztja az időpontokat, nem köti feltételhez, nem kérdez oltást, a járvány szóba sem jön, amikor időpontot kérsz hozzá. Cuki, kedves, alig várod, hogy találkozzatok és a szolgáltatást sok pénzért igénybe vegyed. Ez a te ajándékod magadnak, mert megérdemled.

Aztán egy héttel a találkozó előtt kapsz egy e-mailt, hogy nem tud fogadni, csak akkor, ha a három nyugati oltás (AstraZeneca, Pfizer, Moderna) közül kaptad meg mind a három oltásodat. A te oltásaid pedig nem három nyugati oltásból tevődnek össze, mert annyira életben akartál maradni tavasszal, hogy elfogadtad, amit adtak, szó sem volt nyugati vakcinákról, akkor csak a kínait és az oroszt nyomatták mindenkinek, aki nem tartozik az idősek, egészségügyi dolgozók vagy pedagógusok közé. Ha nem akartál várni, akkor az első két oltásod jobb esetben a Szputnyik, rosszabb esetben a kínai. De azóta lelkiismeretesen elmentél, alig járt le a négy hónapos határidő, már ott toporogtál az oltóponton és beléd nyomtak egy Pfizert, nagy boldogságodra. Erre tessék: ez sem elég. A Szputnyik miatt nem juthatsz el akárhova még Magyarországon belül sem.

„Dehát az EU által elfogadott vakcina az igazi, a többi nem hatásos!” – jön az ellenérv, ami mögött már megint a tájékozatlanság áll. Ez a szolgáltató például elfogadja boldogan az AstraZeneca oltást, mert az nyugati, holott a Szputnyik-V vakcina ugyanúgy vektorvírussal működik. Ehhez az információhoz és az alábbi szép, magyarázó képekhez egy Google kereséssel és két kattintással el lehet jutni, és máris ráébred az ember, hogy nem érdemes oltásdiszkriminációt kitalálni otthon, magunktól, elegendő háttértudás nélkül.

Itt az oltásdiszkrimináció

Az AstraZeneca és a Szputnyik ugyanazon az alapon működik (Kép: Korona­vírus kisokos)

Mi a probléma az oltásdiszkriminációval?

Mit kell ezen hisztizni? Nem mész el, aztán kész. Vagy keresel egy másik szolgáltatót, akitől ugyanezt a szolgáltatást megkapod a Szputnyikoddal is. Esetleg letojod az egészet, és rájössz, hogy az a sok tízezer forint, amit erre a szolgáltatásra kiadtál volna, sokkal jobb helyen lesz a karácsonyi büdzsében. Igen, mindez eszedbe jut, és logikusan áttekintve a helyzetet, valóban nem ér nagy veszteség csak mert visszamondtak egy időpontot. A probléma nem az, hogy épp ennél a szolgáltatónál nem tudod igénybe venni a szolgáltatást. Van ezer másik, sőt, ha soha életedben nem mész el egy ilyen szolgáltatásra, akkor sem fogsz éjjelente a párnádba sírni.

A probléma a tehetetlenséggel, igazságtalansággal és butasággal van. Mert mint általában a bármilyen diszkrimináció, ez is értelmetlen, és féligazságokon, tévhiteken, valamint spekulációkon alapul. Amióta pedig a 10 millió virológus országa lettünk, úgy tűnik, egyre inkább el fog harapózni ez a hozzáállás, vagyis hogy már minden második ember jobban ért az oltásokhoz, mint a szakemberek, mert a Facebookon is megírták, hogy nem úgy van az, és a gyógyszercégek akarnak csak legyilkolni mindenkit.

Oltásdiszkrimináció: nincs belépés Szputnyikkal!

Szputnyikkal belépni tilos! (Fotó: MTI/EPA/Jurij Kocsetkov)

Bár az oltatlanok körében előszeretettel kiabálnak diszkriminációt, mégsem gondolom, hogy ez hasonló lenne ahhoz, mint amikor háborognak maszkból kilógó orral, nulla oltással a kommenthuszárok, hogy nekik jogaik vannak. Azért más ez a keleti vakcinák elleni diszkrimináció, mert egy olyan dologért vagy kizárva valamiből, amiről nem te tehetsz. Márpedig ez a diszkrimináció definíciója. Nem te kérted a Szputnyikot, nem te választottad a kínai oltást, semmi beleszólásod nem volt abba, hogy az első két oltásod milyen legyen. Vagyis beleszólhattál volna, várhattál volna, csak épp akkor április helyett mondjuk augusztusban jutsz az első oltáshoz, és ennél jobban féltetted magadat és a családodat, ezért aztán kompromisszumot kötöttél. És most ezért büntetnek, mert akkor nem választhattál az oltások között. Gyönyörű világ jön, ha ez is elterjed, a habzó szájú kliensek garantáltak, és ebben az esetben igazuk is lesz, ha felháborodnak. Felelősen döntöttél, háromszor beoltattad magad, ez mégsem elég.

Szíve joga mindenkinek eldönteni, kit enged magához két méteres távolságon belül, te is, én is megmondhatom, kit engedek a lakásomba, oltatlant nem, de Pfizerest igen, csak ha ezt szolgáltatóként teszem, akkor ezt illene előre kiírni, közölni, feltételként felsorolni, nem utólag változtatni és csalódást okozni a klienseknek. Ha már elkerülhetetlen az oltássznobizmus és oltásdiszkrimináció, akkor csináljuk már kicsivel korrektebben, hogy ne érezzük magunkat teljesen hülyének nézve.

Információk az oltásokról:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top