nlc.hu
Aktuális

Gyorsteszteket kapnak a háziorvosok

Gyorsteszteket kapnak a háziorvosok

November végéig több mint félmillió antigén gyorstesztet kapnak a háziorvosok.

Újabb 576 ezer antigén gyorstesztet biztosít a kormány a háziorvosoknak és házi gyermekorvosoknak, hogy ezzel is segítse a járvány megfékezését – olvasható a Koronavirus.gov.hu-n.

A gyorsteszteket ezúttal is a kormányhivatalokon keresztül kapják meg a háziorvosok, a kiszállítás csütörtökön kezdődik és november végéig a tesztek megérkeznek a praxisokba.

A háziorvosok és házi gyermekorvosok októberben is 800 ezer gyorstesztet kaptak arra, hogy kiszűrjék koronavírus-gyanús betegeket a nagyszámú szezonális légúti betegségek tüneteivel jelentkezők közül.

Koronavírus-gyorsteszt

Mintát cseppent egy antigén koronavírus gyorsteszt paneljére a Pest Megyei Kormányhivatal munkatársa a köznevelésben dolgozók koronavírus-tesztelésén az Érdi Járási Hivatalban 2021. január 3-án (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

A koronavírus-gyanúról továbbra is a háziorvos dönt. A koronavírus-fertőzés gyanújára utaló tünet: a száraz köhögés, láz, nehézlégzés, hirtelen szaglásvesztés, vagy ízérzékelés zavara. Emellett a háziorvos szakmai tapasztalata alapján egyéb tünetet is gyanúsnak ítélhet.

Továbbá minden olyan esetben el kell végezni a tesztet, ha a tünetes beteg egészségügyi dolgozó, vagy szociális dolgozó, vagy szociális gondozott, vagy szoros kontaktja igazolt koronavírus-fertőzöttnek, vagy járóbeteg- vagy fekvőbeteg-ellátásra szorul.

Koronavírus-gyanús beteg esetén a gyors diagnózis felállítása érdekében a háziorvos a beteg jelentkezésekor az antigén gyorstesztet a háziorvosi rendelőben végzi el, vagy dönthet úgy, hogy átirányítja a pácienst egy statikus PCR-mintavételi pontra, illetve ha a beteg állapota szükségessé teszi, akkor mentőt rendel otthoni mintavételezésre.

További hírek a járványról: 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top