nlc.hu
Aktuális

Befogták a Bükkben kóborló szervált

Befogták a Bükkben kóborló szervált, azonosító chip is volt az afrikai macskafélében

A nemzeti park munkatársai elfogták a bükki szervált, a ragadozó most a budapesti állatkertben erősödik.
Befogták a Bükkben kóborló szervált

Kedden végre sikerült befogni az Eger és Borsodnádasd környékén napok óta kóborló szervált. Az Afrikában őshonos macskafélét a Bükki Nemzeti Park (BNPI) két természetvédelmi őre fogta be kedden, miután egy borsodnádasdi gazda újra látta az állatot.

A szervál a házaktól 150 méterre, egy erdős területen napozott. Minthogy ismeretlen eredetű volt az állat, viselkedése pedig kiszámíthatatlan, körültekintően közelítették meg. Szerencsére a csalétek felkeltette a ragadozó érdeklődését, és hosszú idő alatt, centiméterről centiméterre haladva sikerült egy ketrecbe terelni.

Viselkedése – és afrikai eredeti élőhelye – alapján már korábban egyértelmű volt, hogy a szervál egy emberhez szokott, kedvtelésből tartott példány. Emiatt az elmúlt napokban önálló táplálékszerzésre csak korlátozottan lehetett lehetősége, amit rossz kondíciója is sejtetett.

A nagyon legyengült szervált a nemzeti park munkatársai átadták a Fővárosi Állat- és Növénykertnek.

Az állatkertben most az a cél, hogy javítsák az állat kondícióját. Többféle ételt is kínálnak neki, mert azt ugyan tudják, mit eszik egy szervál, de azt nem, hogy ezt a példányt mivel etette a gazdája, mit szeret, és milyen étellel nem találkozott még soha.

A kalandos sorsú szerválban egyébként egy azonosító chipet is találtak, ennek adatai alapján a hatóságok megkezdték az ügy körülményeinek tisztázását.

Mi az a szervál?

A szervál a közép-, kelet- és nyugat-afrikai szavannák, elsősorban Tanzánia, Botswana és Zimbabwe területén található őshonos macskaféle. A 67–100 centiméter hosszú ragadozó zsákmánylistáján elsősorban kisebb termetű emlősök, főként rágcsálók szerepelnek. Tud fára mászni, úszni, és akár 3-4 méter magasra is felugrik. Attól nem kellett tartani, hogy bárkit is megtámad a Bükkben, csak akkor lehetett volna veszélyes, ha valaki sarokba szorítja vagy el akarja fogni.

(Kiemelt kép: BNPI/Bartha Csaba és Kozma Attila)

Szökevény egzotikus állatok Magyarországon:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top