nlc.hu
Aktuális

Az EMA-főigazgató az új vakcinák jóváhagyásáról.

EMA-főigazgató: ennyi idő kell a szupermutáns elleni új vakcinák jóváhagyásához

Európai Gyógyszerügynökség főigazgatója szerint a jelenlegi vakcinák továbbra is védenek a súlyos megbetegedés ellen a koronavírus új változata esetében is.
Oltáshoz elõkészítik a vakcinát

Noha a meglévő oltóanyagok továbbra is védelmet nyújtanak, az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) szükség esetén három-négy hónapon belül uniós használatra ajánlhatja azokat a koronavírus elleni oltóanyagokat, amelyeket az új, omikron nevű variáns legyőzésére fejlesztenek ki – közölte Emer Cooke, az EMA főigazgatója Brüsszelben kedden.

Kiemelte ugyanakkor, még nem tudni, hogy a gyógyszergyártóknak módosítaniuk kell-e a már engedélyezett vakcináikat a múlt héten Dél-Afrikában felfedezett, a koronavírus omikron nevű változata elleni védelem érdekében, de az uniós ügynökség készül ennek a lehetőségére.

Kijelentette: az omikron esetében az eddig szerzett tapasztalatok alapján megállapítható, hogy a már engedélyezett oltóanyagok hatékonyak, és továbbra is védelmet nyújtanak a fertőzéssel járó súlyos tünetekkel szemben és csökkentik az elhalálozás kockázatát.

Még ha az új változat gyorsabban terjed is, a rendelkezésünkre álló vakcinák továbbra is védelmet nyújtanak. A védőoltás az elsődleges eszköz marad a járvány elleni küzdelemben

– fogalmazott az Európai Gyógyszerügynökség főigazgatója. 

Az emlékeztető oltásokkal kapcsolatban azt mondta, az EMA és az ECDC egy héten belül közös ajánlást adhat ki arról, hogy milyen gyártótól származó vakcina lehet a leghatékonyabb a védőoltás harmadik adagjának.

Emlékeztetett, az amszterdami székhelyű uniós gyógyszerügynökség eddig a

  • Pfizer/BioNTech Comirnaty,
  • az AstraZeneca Vaxzevira,
  • a Moderna Spikevax,
  • a Johnson & Johnson koronavírus elleni vakcinájának

használatát javasolta használatra, amit az Európai Bizottság engedélyezett. Az ügynökség emellett vizsgálja a Szputnyik V-t, a Sanofi vállalat Vidprevtyn nevű oltóanyagát, a Sinovac, valamint a Novavax gyógyszergyár vakcináját.

Hozzátette, az EMA várhatóan néhány héten belül uniós használtra ajánlhatja a Novavax vakcináját is.

(MTI)

(Kiemelt kép: MTI/Vajda János)

Omikron variáns az nlc-n:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top