nlc.hu
Aktuális

Megsemmisítettek 200 ezer lejárt Szputnyik vakcinát

Lejárt a szavatossága 200 ezer Szputnyik vakcinának, meg kellett semmisíteni a 600 millió forint értékű oltóanyagot

Megsemmisítettek 200 ezer adag Szputnyik V vakcinát, mert lejárt a szavatosságuk.

Magyarország 2 millió adag, azaz egymillió ember beoltására elegendő Szputnyik V koronavírus elleni vakcinát rendelt Oroszországtól. November közepe óta a kormány azt állítja, hogy a Szputnyik elfogyott, ám a G7 gazdasági portál az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (ECDC) adatai alapján észrevette, hogy csak 1,8 millió adagot használtak el az oltóanyagból.

A 200 ezres eltérésnek az lehet az oka, hogy egyszerűen lejárt a megmaradt készletnek a szavatossága. Az utolsó 200 ezer adag Szputnyik ugyanis május 11-én érkezett hazánkba. Mivel az orosz oltóanyagnak 6 hónap a szavatossági ideje, ezért november első felében ez akkor is lejárt, ha az utolsó 200 ezret csak közvetlenül a szállítás előtti napokban gyártották.

Szputnyik V vakcina előkészítve a fecskendőkben

Az orosz Szputnyik V koronavírus elleni vakcina második adagja fecskendőben elõkészítve oltáshoz, jobbról az első adag ampullája az orosházi Dr. László Elek Kórház és Rendelõőntézetben kialakított oltóponton 2021. június 6-án (Fotó: MTI/Rosta Tibor)

A G7 feltételezését a kormány végül az RTL Híradónak elismerte. A Koronavírus Sajtóközpont közlése szerint „a fel nem használt oltóanyagok selejtezésre kerültek”.

Ennyi Szputnyik vakcina értéke nagyjából 578 millió forint volt a szerződés megkötésekor érvényes árfolyammal számolva. Azt nem tudni, hogy a megsemmisítésnek milyen költségei voltak.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top