nlc.hu
Aktuális

Genetikailag módosított disznó szívét kapta egy ember

Ilyen sem volt még, genetikailag módosított disznó szívét ültették be egy emberbe

David Bennettnek ez volt az utolsó esélye, és úgy tűnik, egyelőre minden rendben van.

Először sikerült genetikailag módosított disznószívet átültetni egy emberbe. A műtétet egy 57 éves, életveszélyes szívbetegségben szenvedő férfin hajtották végre Baltimore-ban, a Marylandi Egyetem kórházában, írja a New York Times. „Izgatottak vagyunk, de egyelőre nem tudjuk, mit hoz a holnap. Korábban még senki sem csinált ilyet” – nyilatkozta Bartley Griffith, a szívátültetési program vezetője, aki a műtétet is végezte.

Műtő

Képünk csak illusztráció (Fotó: Pixabay)

 

 

 

 

 

 

 

 

A páciens, David Bennett jelenleg még egy szív-tüdő gépre van kötve, és orvosok folyamatosan figyelik, hogy a szervezete kilöki-e magából az új szervet. Jó hír, hogy a legkritikusabb 48 órán túl vannak, és ez a két nap eseménytelenül telt el. A férfi azért döntött úgy, hogy aláveti magát ennek az eljárásnak, mert a szakemberek úgy ítélték meg, hogy emberi szívet nem kaphat, mivel egészségi állapota nagyon rossz, más terápiás eljárással pedig nem lehetett volna rajta segíteni. „Vagy meghalok, vagy elvégzik a transzplantációt. Tudom, hogy ugrás a sötétbe, de ez az utolsó esélyem” – mondta Bennett a műtét előtt.

A kutatók régóta dolgoznak rajta, hogy olyan módosított disznószerveket tudjanak létrehozni, amelyeket nem vet ki magukból az emberi szervezet. Az új eljárás hosszú távon segíthet azon, hogy lerövidüljenek a transzplantációs várólisták, de ahogy az orvosok fogalmaztak, sok időnek kell még eltelnie ahhoz, hogy egy ennyire különleges beavatkozás általános eljárás legyen. A sertésszívbillentyűk beültetése már elterjedt, októberben pedig New York-i sebészek bejelentették, hogy sikeresen ültettek be sertésvesét emberbe, azonban a páciensnél ekkor már beállt az agyhalál, felépülésére nem volt remény.

(via Telex/hvg.hu/MTI)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top