nlc.hu
Aktuális

Meghalt a roma aktivista Setét Jenő

Meghalt a roma aktivista Setét Jenő

A hazai békés aktivizmus legismertebb alakja nagyon fiatalon távozott.

Ma hajnalra virradó éjszaka elhunyt Setét Jenő. Úgy tudni, halálát szívinfarktus okozta – írta a Roma Sajtóközpont Facebook-oldalán. 

Setét Jenő

Setét Jenő

A roma aktivista 1972-ben született, Sárospatakon nőtt fel egy kereskedő családban. Már egészen fiatal korában az akkoriban ébredő roma mozgalomhoz csatlakozott, tinédzserként a Phralipe roma szervezet aktivistája volt. Fiatal felnőttként kerül a fővárosba, majd 1995-től, a kezdetektől dolgozik a Roma Polgárjogi Alapítványnál. Szerényen, szorgalmasan végzi a háttérmunkát megszámlálhatatlan kilakoltatási és diszkriminációs esetnél. Hatalmas munkabírása, állhatatossága és tehetsége révén a lakhatási ügyek megkerülhetetlen szakértőjévé vált Magyarországon.

A Polgárjogi Alapítvány halványulása után a TASZ-nál, és a NEKI-nél is jelentős munkát végez. 2011-ben a legutóbbi népszámlálás idején sokezer aktivista megmozgatásával szervezett kampányt, hogy minél többen valljanak roma identitásukról is – óriási sikerrel.

Az aktivista hálózatot sosem használta fel semmiféle politikai játszmára, inkább az Idetartozunk Egyesület néven szervezetté alakult.

Megteremtette a Roma Büszkeség Napja rendezvényt, amely révén addig soha nem látott nagyságú tömeget vonzott egy békés felvonulásra. Számtalan közéleti vitában is aktívan szerepet vállalt, rendszeresen fellépet minden elnyomott társadalmi csoport érdekében.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top