nlc.hu
Aktuális

Norvégiában ért partot az amerikai diákok minihajója

Norvégiában ért partot az amerikai diákok minihajója

Még 2020 októberében bocsátották vízre az amerikai diákok azt a minihajót, amely most partot ért Norvégiában.

Átszelte az Atlanti-óceánt, és 462 napos utazás után Norvégiában találták meg azt a minihajót, amelyet amerikai diákok indítottak útjára a keleti parton fekvő New Hampshire államban.

A hajót a Rye Junior High School ötödik és hatodikos tanulói bocsátották vízre 2020 októberében, és bár GPS-szel is felszerelték, a jel nem volt túl megbízható. Tavaly szeptemberben elvesztették a jelet, majd négy hónap csend után, idén január 31-én hirtelen megjelent a térképen a hajó Norvégia partjainál.

Norvégiában ért partot az amerikai diákok minihajója

Apró rákfélék tapadtak a hosszú út során az amerikai diákok minihajójára, amely Norvégiában ért partot (Fotó: Facebook/Rye Jr. High School)

Ezt követően nem sokkal a hírekben azt látták, hogy egy norvég család megtalálta a hajót, amikor egy lakatlan szigetet jártak Smola közelében. A kis csónakot a hatodikos Karel Nuncic vette észre, majd bevitte az iskolájába.

A diákok közösen megvizsgálták a csónakot, amely megsérült, és rengeteg apró rák tapadt rá, de a szállítmánya épségben átvészelte a hatalmas utat. Fotókat, leveleket és más apróságokat találtak, amelyeket az amerikai diákok pakoltak a hajóba.

A norvég diákok és tanáraik azt tervezik, hogy visszaírnak amerikai társaiknak, valamint lehetséges, hogy videóhíváson keresztül is átbeszélik a minihajó különleges kalandjait.

A hasonló utazások nem is olyan ritkák az Atlanti-óceánon. Tavaly nyáron egy portugál tizenéves talált rá arra a palackpostára, amelyet egy vermonti tinédzser dobott az óceánba 3800 kilométerrel arrébb.

(UPI)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top