nlc.hu
Aktuális

Rengeteg adomány érkezik Tiszabecsre

Özönlenek az adományok a magyar-ukrán határ melletti Tiszabecsre

A mikrobuszokból és a kisebb teherautókból folyamatosan pakolják ki az élelmiszereket és a meleg ruházatot.

Megállás nélkül érkeznek az adományokkal megrakott járművek a magyar-ukrán határ melletti Tiszabecs általános iskolájába, a határállomás magyar oldalán számos civil önkéntes és szervezet segít az Ukrajnából érkező menekültek ellátásában és utaztatásában – tapasztalta az MTI tudósítója a helyszínen.

Ukrajna felé alig van forgalom, onnan viszont folyamatosan érkeznek gyalog vagy autóval a kárpátaljaiak a magyar-ukrán határ legdélebbi átkelőjére, amelynek magyar oldalát elhagyva rögtön meleg ételt és élelmiszercsomagot kapnak a menekülők. Többségük nő és gyerek, sokan családjukkal együtt érkeznek Magyarországra, majd a határállomás közelében várják meg rokonaikat, hogy értük jöjjenek.

ukrán menekültek

Sorra érkeznek az Ukrajnából elmenekült családok – Fotó: MTI/EPA/Robert Ghement

A határhoz közeli tiszabecsi iskola tornaterme leginkább egy kisebb bevásárlóközpontra hasonlít: folyamatosan érkeznek az adományok, önkéntesek rendezgetik a több tonnányi tartós élelmiszert, konzervet, ásványvizet, tisztálkodási szereket a helyiségben.

Lőrincz Gusztáv, a település polgármestere elmondta, a helyi közösség mindenben segíti a menekülteket, elszállásolják és ellátják őket meleg étellel, kezelik a beérkező adományokat. Az iskola tornatermében 52 fekvőhelyet alakított ki a Magyar Vöröskereszt és az önkormányzat, a rászorulóknak takarókat, paplanokat és lepedőket, a gyerekek számára pedig gyerekágyakat biztosítanak.

(MTI)

Friss hírek az orosz-ukrán háborúról az nlc-n:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top