nlc.hu
Aktuális

Meghalt Madeleine Albright

Meghalt Madeleine Albright

Többek között neki köszönhetjük NATO tagságunkat. 84 éves volt.

Meghalt az Egyesült Államok első női külügyminisztere, Madeleine Albright – derült ki az egykori politikus Twitter-oldalán posztolt közleményből. Az információt az USA külügyminisztériuma is megerősítette. 

Albright 84 éves volt, rákbetegség következtében hunyt el. 

Madeleine Albright

Madeleine Albright (WILLIAM PHILPOTT / AFP)

A politikust gyakran a demokrácia bajnokaként emlegették, ezzel tisztelegve erőfeszítései előtt, amit a koszocói etnikai tisztogatás megfékezéséért tett. 

Albright az egykosi Csehszlovákiában, Prágában született, apja diplomataként dolgozott és a náci megszállás, majd később a kommunista hatalom elől is menekülni kényszerült. Albright és családja 1948-ban költözött az Egyesült Államokba politikai menekültként. 

Albright először diplomata volt, 1997-ben lett külügyminiszter, akinek nagy szerepe volt hazánk 1999-es NATO tagfelvételében.

A politikus még egy hónapja, az ukrán-orosz háború kitörésekor véleménycikket írt a New York Times-ba elítélve Putyin politikáját.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top