nlc.hu
Aktuális

Többet ér a felvételin az önkéntes katonaság, mint a nyelvtudás

Több pluszpont járhat a felvételin az önkéntes katonai szolgálatért, mint a nyelvtudásért

Összesen 64 pluszpontot lehet kapni a felvételin az önkéntes katonai szolgálatért, a nyelvtudásért legfeljebb 40-et.

Megjelent a Magyar Közlönyben a kormányrendelet arról, hogy többletpont jár azoknak, akik a felsőoktatás megkezdése előtt elmennek önkéntes, tartalékos katonának – vette észre a Telex.

A felvételi eljárásról szóló törvény módosítása szerint:

  • 16 többletpont jár azoknak, akik hat hónapot töltenek el tartalékos katonaként alapkiképzésen;
  • 32 pontot kapnak azok, akik a féléves szolgálat alatt a szakkiképzést is végrehajtják;
  • plusz 32 pont jár még azoknak, akik folytatólagosan újabb hat hónap szakkiképzést eltöltenek.

Vagyis összesen 64 pluszpontot lehet összegyűjteni az önkéntes katonai szolgálattal. Ehhez képest a nyelvtudásért legfeljebb 40 többletpont szerezhető.

A B2 komplex (középfokú írásbeli és szóbeli) államilag elismert nyelvvizsgáért 28 pluszpontot adnak, a C1 komplex (felsőfokú írásbeli és szóbeli) 40 többletpontot ér.

A változás szeptember 1-jén lép hatályba, és 2023 februárjában induló, keresztféléves képzéseknél kell először alkalmazni.

Tisztelegnek az önkéntes területvédelmi tartalékos katonák az MH 6. Sipos Gyula Területvédelmi Ezred megalakulása és zászlóadományozó ünnepségén a székesfehérvári Városház téren 2018. október 13-án

Tisztelegnek az önkéntes területvédelmi tartalékos katonák az MH 6. Sipos Gyula Területvédelmi Ezred megalakulása és zászlóadományozó ünnepségén a székesfehérvári Városház téren 2018. október 13-án. A kép illusztráció (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Az ADOM Diákmozgalom korábban közölte, hogy ők a tudásalapú felvételiben hisznek, és aránytalanul magasnak tartják a többletpontokat, amelyek egy olyan egyetem előtti önkéntes katonaságért járnak, ami irreleváns tudással, képességekkel és tapasztalattal ruházza fel a diákokat. Például az Országos Középiskolai Tanulmányi Versenyekről is csak a releváns tárgyak eredményeit szokták beszámítani a felvételibe.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top