nlc.hu
Aktuális

Rómában műemlékbe csapódott egy turista drónja

Műemlékbe csapódott Rómában egy turista drónja

A szigorú repüléstilalmi övezet szabályainak megsértése miatt vád alá helyezték a peches férfit.

Egy 39 éves argentin férfi a Piazza Venezia közelében szállt fel a drónjával. Nemsokára azonban a jármű elvesztette a jelet és a téren álló 15. századi épület, a Palazzo Venezia tetejébe csapódott. Ebből az épületből hangzott el Benito Mussolini fasiszta diktátor néhány ismertebb beszéde. A biztonsági személyzete megtalálta a repülő szerkezetet, de nem a tulajdonosnak adta vissza, hanem a rendőrségnek, akik azonnal fel is jelentették a peches turistát. – számolt be az esetről a The Guardian az olasz média tudósításai alapján.

drón

(Fotó: Pixabay)

Akik drónnal akarják Rómát filmezni vagy fotózni, azoknak regisztrálniuk kell az olasz polgári repülésért felelős hivatalnál (Enac). A Vatikánban a sok nagy értékű műemlék miatt egyáltalán nem lehet drónt reptetni. A turisták azonban, úgy tűnik, megfeledkeznek a szabályokról: a múlt héten két mexikói drónja ütközött a pisai ferde toronynak. A testvérpár ellen rendőrök intézkedtek, mert megszegték a toszkán város nevezetes műemléke körüli repülési szabályokat.– idézte a Guardian cikkét a 444

2020-ban egy 40 éves lengyel turista drónja csapódott belülről a Kolosszeum falainak, miután figyelmeztették, hogy az antik amfiteátrumban tilos a drónozás. Tavaly júliusban egy 61 éves férfi ellen emeltek vádat „a közlekedés biztonsága elleni támadás” miatt, miután kétezer méter magasban röptette a gépét Róma fölött.

Szerencsére eddig nem jelentettek károkat a műemlékekbe csapódó drónok miatt. Arról sem tudni, hogy bárkit megbüntettek volna, noha a drónszabályok megsértésért 516 eurótól (193 ezer forint) 64 ezer euróig (24 millió forint) terjedő bírság szabható ki.

A tökéletes felvételekre vadászó, drónnal felszerelt turisták a világ más pontjain is időről-időre galibába keverednek a helyiekkel. Tavaly itthon például a bokodi lebegő falu lakóinak lett elegük többek közt a jogellenes drónreptetésből

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top