nlc.hu
Aktuális

Pár évtizeden belül kiszáradhat a Balaton

Kiszáradhat a Balaton 2050-re

Egy magyar kutató szerint akár már 2050-re kiszáradhat a Balaton.

A Sonline a tóban zajló folyamatokról kérdezte Tóth Viktort, a Balatoni Limnológiai Kutatóintézet munkatársát, aki egy hosszú interjúban magyarázta el, miért van veszélyben a tó.

A kutató kifejtette, hogy a magas, túlstabilizált szint mögött gazdasági, turisztikai érdekek állhatnak, biológiai érdekek nem indokolják. A turizmus negatív hatásai miatt már többen is kongatták a vészharangot. A változó vízszintnek biológiai, ökológiai és limnológiai előnyei vannak, aminek kizárólag a gazdasági érdekek mondanak ellent.

Kilátás a Balaton partról.

A kutató elmondta, hogy az élővilág alkalmazkodik a mindenkori vízszinthez: alacsony vízben sarjadni tud a nád és nőni fog a hínár, magas vízállásnál pedig visszaszorul a nádas, kevesebb hínár és több alga lehet a tóban.

Egyes előrejelzések szerint 2200-ra a tó kiszárad, amire a kutató így reflektált:

„Ha rossz pillanatomban kérdez, akkor azt mondom, ez már 2050-re bekövetkezhet, és már 2035-re fürdésre alkalmatlanná válhat a tó vize. Ez a nagyon rossz forgatókönyv”– mondta, hozzátéve, minél tovább halasztják az ésszerű, tudományosan megalapozott, és nem csak gazdasági érdekek vezérelte beavatkozást, a probléma annál nagyobb lesz.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top