nlc.hu
Aktuális

Magyar Posta és a csomagok Ukrajnából

Rászakadtak a Magyar Postára az ukránok csomagjai

A küldemények feltehetően a háború elől Magyarországra menekült emberek személyes tárgyait tartalmazzák, de sok a postán marad.

Nagy mértékben megnőtt áprilisban az Ukrajnából Magyarországra küldött csomagok száma. Feltehetően a küldemények a háború elől Magyarországra menekült emberek személyes tárgyait tartalmazzák  – tudta meg az nlc.hu a Magyar Postától. A szervezet jelezte, a csomagok kézbesítésénél gyakran  gondot okoz, hogy „Postán maradó” jelzéssel érkeznek a küldemények, valamint, hogy a címzettekhez nincsenek megfelelő kézbesítési információk feltüntetve. Ezért hangsúlyozták,

fontos lenne a külföldi feladáskor megadni a címzettre vonatkozó helyes e-mail-címet, valós fizikai címet vagy magyar telefonszámot.

A Magyarországra Ukrajnából bejövő import csomagforgalom volumene az év eleji hónapokban tapasztalt körülbelül 60-80 darabhoz  képest áprilisban nagyjából 300 darab volt, amely csaknem négyszeres emelkedést jelent, de nem csak onnan érkezik ide több küldemény. Ukrajna irányába az áprilisi export csomagforgalomban a korábbi adatokhoz képest szintén közel ötszörösére nőtt.

Magyar Posta kocsi

A Magyar Posta március végétől már saját gépkocsival biztosítja a küldemények áramlását a két ország közt (Fotó: Magyar Posta)

A  Magyar Posta nyomatékosította, a háborús helyzet ellenére sem függesztette fel a postai szolgáltatásokat Ukrajna viszonylatában, ugyanakkor új útvonalakat kellett keresni, hogy célba juttathassa a küldeményeket. Korábban a társaság légi úton juttatta el a postai küldeményeket Kijevbe. A kialakult háborús helyzet, illetve az emiatt elrendelt légtérzár miatt a légitársaságok felfüggesztették a járataikat, ezért a Magyar Posta – egyeztetve az Ukrán Postával – jelenleg közúti szállítással biztosítja a nemzetközi küldeményforgalmat Ukrajna vonatkozásában. Március végétől már saját gépkocsival biztosítja a társaság a küldemények áramlását Ukrajna és Magyarország között.

Mint írták, jelenleg Budapestről heti egy alkalommal indítanak járművet, amely Budapestről a magyar-ukrán határon átkelve, a már Ukrajna területén lévő Chop (Csap) településig megy, mely néhány kilométerre található a záhonyi határátkelőhelytől. Itt történik a küldemények átadás-átvétele. A gépjárművet a Magyar Posta alkalmazottjai vezetik.

Csop térkép

Fotó: Google Maps

Változó, hogy mennyi időbe kerül, míg a csomagok elérik a céljukat, a Magyar Posta azonban ígérte, hogy a megfelelő címzés és elérhetőségek birtokában mindent megtesz a menekültek részére érkező küldemények megfelelő és gyors kezelése és mihamarabbi kézbesítése érdekében.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top