nlc.hu
Aktuális

A buffalói tömeggyilkosság 18 éves elkövetője

Már az iskolájában is lövöldözéssel fenyegetőzött a 18 éves buffalói tömeggyilkos

Rasszista indíttatású támadásként kezelik a hatóságok a buffalói tömeggyilkosságot, amelyben 10 embert megölt egy 18 éves fiú.

Mint arról mi is beszámoltunk, legalább 10 ember meghalt, három pedig súlyosan megsebesült, amikor egy golyóálló mellényt viselő fegyveres tüzet nyitott egy szupermarketben a New York állambeli Buffalóban szombaton.

Azóta kiderült, hogy az elkövető Payton Gendron, egy 18 éves fehér fiú volt, aki a sisakjára erősített kamera segítségével élőben közvetítette a mészárlást az interneten, majd feladta magát a rendőröknek. A hatóságok rasszista indíttatású támadásként kezelik a bűncselekményt, az áldozatok és a sérültek közül 11-en feketék – írja az AP

„Ez az egyén kifejezetten azzal a céllal jött ide, hogy annyi fekete életet oltson ki, amennyit csak tud” – mondta Byron Brown, Buffalo polgármestere vasárnapi sajtótájékoztatóján.

Rendõrök a New York állambeli Buffalóban elkövetett lövöldözés helyszínén 2022. május 14-én.

Rendőrök a New York állambeli Buffalóban elkövetett lövöldözés helyszínén 2022. május 14-én. Legkevesebb tíz ember életét vesztette és hárman megsérültek, amikor egy golyóálló mellényt viselő fegyveres tüzet nyitott egy szupermarketben. A hatóságok az elkövetőt őrizetbe vették (Fotó: MTI/EPA/Brandon Watson)

Az eddigi információk szerint Gendron többször látogatott fehér felsőbbrendűségi ideológiákat és faji alapú összeesküvés-elméleteket hirdető oldalakat az interneten, alaposan utánanézett több korábbi tömeggyilkosságnak, a fegyverére pedig egy rasszista sértést írt.

Azt még vizsgálják, hogy valóban Gendron írta-e azt a 180 oldalas dokumentumot, amelyben egy rasszista ideológiát vázolt, és leírta a támadás részleteit. Egyebek mellett azt, hogy demográfiai kutatásokat végzett a helyszín kiválasztása során, és azért döntött egy buffalói városrész mellett, mert ott magas a fekete lakosok aránya. Gendron mintegy 320 kilométert utazott a támadás helyszínére az otthonából.

A fiatal korábban már fenyegetőzött lövöldözéssel. Tavaly júniusban a New York állambeli Conklinban található Susquehanna Valley középiskolába kihívták a rendőröket, mert a fiú az érettségi környékén azzal fenyegetőzött, hogy lövöldözni fog. Emellett mentális kezelésre is küldték, kórházban is volt.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top