nlc.hu
Aktuális

Üzemanyag korlátozás mentőautóknál

Újabb tankolás, újabb időveszteség: a mentőkre is vonatkozik az üzemanyag korlátozás

Az 50 liter üzemenyag kockázatosan kevés a mentők esetében.

Egy mentőszolgálati levélre hivatkozva Kunetz Zsombor orvos, egészségügyi szakértő azt írta a közösségi oldalán, hogy a mentőautókra is vonatkozik a Mol Nyrt. benzinkútjain bevezetett egyszeri, 50 literes tankolási limit. Ez “kockázatosan kevés”, mert a mentőautók a napi 300-800 kilométert közlekednek – írja a napi.hu.

Mint arról beszámoltunk, péntektől a Mol töltőállomásain legfeljebb 50 liter üzemanyagot lehet hatósági áron tankolni, kannába pedig csak piaci áron lehet vásárolni.

A Mol után az OMV is 50 literes mennyiségi korlátozást vezetett be, a Lukoil benzinkútjain legfeljebb 20 litert lehet tankolni a hatósági áras üzemanyagból, kannába pedig piaci áron is maximum 10 litert adnak.

A mennyiségi korlátozás is azt mutatja, hogy fogyóban az üzemanyag, Egri Gábor, a Független Benzinkutak Szövetségének (FBSZ) elnöke szerint

elfogyhat az üzemanyag Magyarországon.

Az ötvenliteres korlátozás a mentőautokra is vonatkozik. A Kunetz Zsombor által közzétett levélben, amelynek végén az Országos Mentőszolgálat emblémája szerepel, azt kérik, hogy az olajtársaság mentesítse a járműveiket a mennyiségi korlátozások alól, mert az ötvenliteres mennyiség kockázatosan kevés a 100 kilométerenként 15 litert fogyasztó, naponta 300-800 kilométert közlekedő mentőgépjárműveknek.

“Egy átlagos mentőgépjármű tankja 75 literes, tankolásra többnyire műszak végén, a váltáskor kerül sor, így könnyen előfordulhat, hogy nem tudja a gépkocsivezető teletankolni a mentőt, mert eléri az 50 literes limitet. Újabb tankolás, újabb időveszteség, amely alatt a mentőegység nem riasztható. Egy-egy kocsi esetében ez még talán nem lesz probléma, de itt közel 800 életmentésre beállított járműről van szó” – írta Kunetz a bejegyzésében.

Gyermek-mentőorvos autója

A mentőkre is vonatkozik az üzemanyag korlátozás. (Fotó: Facebook/Országos Mentőszolgálat)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top