Aktuális
Szponzorált tartalom

Munkavégzés hőségben? 7 dolog, amire érdemes figyelned (X)

A klímaváltozás Magyarországra is elhozta a nyári hőhullámokat. Ilyenkor minden munka jobban megterheli az emberek szervezetét, még nehezebb elviselni a meleget, és a hőséggörcsök, hőkimerülés, hőguta és a munkabalesetek kockázata is megnő. De mit tehetsz a különféle hőártalmak megelőzése érdekében?

1.      A munkahely hűvöse

Tudtad, hogy zárt térben szellemi munka esetén 21-24 °C, könnyű fizikai munka esetén 19-21 °C, közepesen nehéz fizikai munka esetén 17-19 °C, míg nehéz fizikai munka esetén 15-17 °C az előírt hőmérséklet?

2.      Víz, víz, víz

Kánikulában jóval többet kell innod, mint általában: 15-20 percenként egy pohár vizet akkor is, ha nem érzed szomjasnak magad. Viszont a kávét, az alkoholt, a magas koffein- és cukortartalmú italokat jobb, ha kerülöd, mert ezek dehidratálhatják a szervezetet.

Munkavégzés hőségben? 7 dolog, amire érdemes figyelned (X)

3.      Nem érdemes túlöltözni

Ha teheted, a kinti munkához vegyél fel könnyű, világos színű, laza ruházatot, amennyiben az nem veszélyezteti a biztonságos munkavégzést. És fontos az is, hogy a fejed védd a naptól: erre ideális egy, a tarkót is árnyékoló, széles karimájú, jól szellőző kalap.

4.      Biztonságos árnyékok

Szabadtéren figyelj oda, hogy a többiekkel felváltva, csak rövid ideig tartózkodj direkt a tűző napon. A kritikus sugárzású órákban (11-15 között) lehetőség szerint hűvösebb, árnyékos munkahelyen folyjon a munka, pl. sátorlap vagy ponyva takarásában.

5.      Rendszeres pihenőidők

Nyáron figyelni kell arra is, hogy az intenzív hőség első napjaiban lehetőség szerint rövidebb munkaperiódusokra és hosszabb szünetekre legyen elosztva a munkanap. Ez akkor is érvényes, ha hosszabb-rövidebb ideig távol voltál a munkától.

Munkavégzés hőségben? 7 dolog, amire érdemes figyelned (X)

6.      Hőség = felelősség

Mindig legyen mobiltelefon nálatok arra az esetre, ha segítséget kell hívni! Javasolt kijelölni valakit közületek, aki felügyeli a megelőző intézkedések betartását.

7.      Edukáció

Vedd komolyan a munkavédelmi oktatást, és figyelj oda a hőség okozta túlzott igénybevétel tüneteire, mert az ezektől bekövetkező figyelmetlenség, reakcióidő növekedés és fáradékonyság növelik a munkahelyi balesetek kockázatát.

További információkért látogass el az mvff.munka.hu címre!

Munkavégzés hőségben? 7 dolog, amire érdemes figyelned (X)

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top