nlc.hu
Aktuális

Meghalt Törőcsik András, az Újpest legendás focistája

Meghalt Törőcsik András, az Újpest legendás focistája

Elhunyt az Újpesti Dózsa korábbi 45-szörös válogatott labdarúgója, Törőcsik András.

Hatvanhét éves korában szombaton meghalt Törőcsik András, az Újpesti Dózsa korábbi 45-szörös válogatott labdarúgója – írja a Nemzeti Sport. A legendás futballista halálát tüdőgyulladás okozta, a Honvédkórházban hunyt el.

Törõcsik András volt válogatott labdarúgó a 75 éves Dunai Antal olimpiai bajnok, ezüstcipõs labdarúgó születésnapja alkalmából rendeztt ünnepségen az újpesti városházán 2018. március 21-én

Törõcsik András volt válogatott labdarúgó 2018. március 21-én (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Törőcsik András 1955-ben született Budapesten.

Nevelőegyesületéből, a BVSC-ből ifiválogatottként, 1974-ben került át az Újpesti Dózsába. A lila-fehérekkel háromszoros bajnok, háromszoros kupagyőztes lett. Már Európa legjobb játékosai között jegyezték, amikor egy közlekedési balesetben súlyos csípősérülést szenvedett. Ő maga később azt mondta, attól kezdve nem tudott a régi színvonalon futballozni, de a nyolcvanas évek elejének Dózsájában újra remekelt, de inkább az előkészítésben jeleskedett – írja a 24.hu.

A Dózsában az 1980-as idény végéig 126 mérkőzésen 50 gól volt a mérlege, a következő öt szezonban ellenben 110 bajnokin csak 19 gólt lőtt. A válogatottban 1976 és 1984 között 45 mérkőzésen 12 gólt szerzett.

Részt vett az 1978-as és az 1982-es világbajnokságon. A France Football Aranylabda-szavazásán 1977-ben és 1981-ben is kapott szavazatot.

1985-ben, harmincévesen szerződött külföldre, a Montpellier játékosa lett, majd következett itthon a Volán SC, aztán Kanadában teremfutball-csapatokban játszott, végül az MTK-VM-ben zárta élvonalbeli pályafutását.

Az egészsége az elmúlt években megrendült, 2010-ben agyvérzéssel szállították kórházba, 2014-ben elesett, és olyan súlyosan beütötte a fejét, hogy agyműtétet kellett végrehajtani rajta, és utána állandó kezelésre szorult.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top