nlc.hu
Aktuális

Németh Szilárd a rezsicsökkentés korlátozásának részleteiról

Németh Szilárd ismertette a rezsicsökkentés korlátozásának részleteit

Van olyan kedvezmény, ami marad, derült ki a rezsibiztos tájékoztatójából.

Németh Szilárd, a rezsicsökkentés fenntartásáért felelős kormánybiztos csütörtök reggel rendkívüli tájékoztatót tartott a rezsicsökkentés részleteiről, írja a Portfolio.hu.

Azon kell gondolkodnunk, hogy lesz-e egyáltalán energia Európában

– kezdte a részletek ismertetését, hozzátette, hogy nem tartható fenn, hogy mindenki csökkentett áron kapja az energiát és a földgázt, de nem lehet egyszerre rászabadítani a piaci árat a lakosságra.

Németh Szilárd, a rezsicsökkentés fenntartásáért felelős kormánybiztos

Németh Szilárd, a rezsicsökkentés fenntartásáért felelős kormánybiztos a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Karmelita kolostorban 2022. július 13-án. (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

Német Szilárd tájékoztatása szerint a villamosenergia esetében:

  • 2523kWh/év fogyasztásig 36 forint marad az ár, ez a rezsicsökkentett kedvezményes ár, az e feletti fogyasztásnál 70,10 forint/kWh, a valós piaci ár egyébként 268 forint lenne, de a lakosság nem ezt a valós piaci árat fizeti, hanem a 70,1 forintot
  • az éjszakai áram 23,1 forint/kWh lesz a fogyasztási korlátig, e felett 62,9 forint a nem kedvezményes ár
  • a H tarifa korlátlanul fennáll 36 forinton.

Ami pedig a földgázt illeti:

  • 1729 köbméteres éves fogyasztásig, vagyis 144 köbméter/hó fogyasztásig marad szintén a kedvezményes tarifa, ami 102 forint köbméterenként
  • e felett 747 forint/ köbméter lesz az új lakossági ár, a valós versenypiaci ár 1020 forint lenne, de a lakosság nem ezt fogja fizetni
  • megmarad a nagycsaládos kedvezmény, amely 300 ezer nagycsaládost érint
  • lesz új kedvezmény is a társasházaknak: ahol egy mérő van, ha nyilatkozik a társasház, akkor az albetétesenként felszorzódik a kedvezmény mértéke.

A változásokról szóló rendelet egyébként már meg is jelent a Magyar Közlönyben. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top