nlc.hu
Aktuális

Az érzelmi megcsalás jelei

Lehet, hogy a párod érzelmileg megcsal? Ismerd fel a jeleket!

Egy párkapcsolatban a megcsalás az egyik legnehezebb próbatétel lehet, főleg, ha nem fizikai, hanem érzelmi hűtlenség történik. Felismered a jeleket?

A fizikai és az érzelmi megcsalás is rettenetes hatással lehet egy párkapcsolatra, de azért van egy kis különbség a kettő között. Az érzelmi megcsalás általában nem tartalmaz fizikai kapcsolatot a házasságon, párkapcsolaton kívül, csupán romantikus vonzódást jelent egy harmadik félhez – épp ezért akár veszélyesebb is lehet a kapcsolatra, mint a fizikai hűtlenség.

A különbség férfi és nő között

Az érzelmi megcsalásra – nem meglepő módon – máshogy reagálnak a férfiak és nők. Egy 2020-as kutatásban azt vizsgálták, hogyan látják a nők és férfiak az érzelmi és a fizikai megcsalást, beleszámolva az ellenkező nemű barátokat is. Az eredményekből kiderült, hogy a nők az érzelmi megcsalást durvábbnak tartják, szerintük ez sokkal többet rombolhat egy kapcsolaton, mint a fizikai, mert az árulás ebben az esetben nagyobb, hiszen érzelmi eltávolodással, a bizalom teljes összeomlásával jár általában. A nők épp ezek miatt kevésbé látják az esélyt az érzelmi megcsalás megbocsátására is.

Egy másik tanulmányban pedig arra derült fény, hogy a a férfiak és a nők sokkal következetesebben tudják meghatározni, hogy mit tekintenek szexuális hűtlenségnek, mint azt, hogy mi számít érzelmi hűtlenségnek, ami arra utal, hogy az érzelmi hűtlenség egy sokkal bonyolultabb fogalom az emberek számára. A kutatás során azonban az alanyok megegyeztek pár jelben, speciális viselkedésformában, amik szerintük az érzelmi megcsalásra utalnak.

Férfi olvas a telefonján az alvó nő mellett

Az érzelmi megcsalás jelei (Kép: Getty Images)

Titkolózás

Igaz, hogy az érzelmi megcsalásban nincs fizikai kapcsolat, de az intimitás mégis sérül a sok titkolózás miatt. Hacsak nem egy meglepetés szülinapi partit szervezünk, akkor nincs helye a titkoknak a párkapcsolatban. Nem kell nagy dolgokra gondolni, csak mondjuk a párod elhallgatja előled, mit csinált ebédidőben a munkahelyén – ami igazán nem óriási dráma. Vagy a telefonjára hirtelen zár került, ami addig nem volt jellemző. Az ilyen és ehhez hasonló apróságok összeállhatnak aztán egy nagy képpé, hogy valamit vagy valakit titkol előled.

Szórakozottság

Nehezen tetten érhető az a jel is, amikor a párod csak szórakozott lesz, látszik, hogy máshol jár az agya, nem figyel oda rád… Azért nehéz az érzelmi megcsalással ezt összefüggésbe hozni az adott helyzetben, mert ezer más oka is lehet, mégis érdemes felkapni a fejed rá, ha a párod szemmel láthatóan álmodozásba merül, vagy visszatérő problémává válik, hogy nem reagál megfelelő módon a feltett kérdésekre.

Érzelmi távolság

Akkor is lehet gyanakodni az érzelmi hűtlenségre, ha a párod ugyan fizikailag jelen van, de érzelmileg távol érzed. A leggyakrabban említett példa erre az a házastárs, aki egyre kevésbé szeretetteljes és távolságtartóvá válik – általában azért, mert egy másik ember foglalja el a szívében a fő helyet. Ha például a párod, aki eddig minden idejét veled akarta tölteni, egyáltalán nem tiltakozik az ellen, ha nélküle akarsz programokat szervezni, akkor gyanút lehet fogni az érzelmi megcsalásra. Bár a bizalom újraépítése nem lehetetlen, de nem is egyszerű helyreállítani az érzelmi hűtlenség után, úgyhogy jobb inkább elkerülni az ilyen helyzeteket.

Via

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top