nlc.hu
Aktuális

Tüntetés az abortusztörvény-módosítás ellen

Tüntetést szerveznek a „szívhangtörvény” kapcsán

Máris több mint ezren jeleztek vissza, hogy részt vesznek az abortusztörvény-módosítás ellen szervezett megmozduláson.

Tüntetést szervez a Pintér Sándor-féle abortusztörvény-módosítás ellen a Patent Egyesület. Mint megírtuk: a szeptember 15-én hatályba lépő módosítás értelmében az állapotos nőnek a jövőben be kell mutatnia egy olyan szülész-nőgyógyász által kiállított leletet is, amely rögzíti, hogy az állapotos nő számára az egészségügyi szolgáltató a magzati életfunkciók működésére utaló tényezőt egyértelműen azonosítható módon bemutatta. Azaz: csak akkor végezhető el az abortusz, ha a várandós nők előtte meghallgatják a magzat szívhangját.

Az esemény Facebook-oldala szerint szeptember 28-án, a biztonságos abortuszhoz való hozzáférés világnapján várható a megmozdulás; a helyszínt később jelentik be. 

Mint írják, a kormány évek óta nyirbálja alattomos módon a nők reprodukciós jogait:

  • 2012 óta betiltották a műtétnél sokkal kíméletesebb abortusztabletta forgalmazását;
  • a műtét előtt előírt kötelező konzultációkon – amire egyre nehezebb időben időpontot kapni a családvédelmi szolgálattól – rendszeresen megszégyenítik és megpróbálják lebeszélni a terhességmegszakításra váró nőket;
  • a műtét során a méhszáj tágítását gyógyszer helyett fájdalmas módon, mechanikai eszközökkel végzik;
  • és mindeközben folyamatos az abortusz- és nőellenes hangulatkeltés – gondoljunk csak a két évvel ezelőtt, részben magyar kezdeményezésre felállított abortuszellenes koalícióra vagy a köztársasági elnök abortuszellenes kommunikációjára.
Nőnapi tüntetés 2020-ban

Nőnapi tüntetés 2020-ban (Fotó: Neményi Márton)

Emlékeztetnek: idén szeptemberben Dúró Dóra kívánságára Pintér Sándor belügyminiszter társadalmi egyeztetés nélkül módosította az abortusz-szabályozást, azaz szeptember 15-től csak a magzati szívhang meghallgatásáról kiállított igazolással végezhető abortusz. Ezekkel a lépésekkel valójában egyetlen életet sem védenek meg: a lopakodó szigor valódi célja a nők megalázása és a nők élete felett gyakorolt kontroll.

Ha a céljuk tényleg az abortuszok számának csökkentése lenne, akkor

  • méltó és biztonságos életkörülményeket biztosítanának a gyereket vállaló nőknek,
  • mindenki számára hozzáférhetővé tennék a fogamzásgátlást,
  • és a szexuális felvilágosítással foglalkozó civilek ellehetetlenítése helyett minden fiatal számára biztosítanák a korszerű szexuális nevelést.

Elegünk van a kormány nőgyűlöletéből, a nők elleni hangulatkeltésből és a nők leuralásából!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top