nlc.hu
Aktuális

1800 évnyi szünet után törhet ki újra a gigavulkán

1800 évnyi szünet után törhet ki újra a gigavulkán

Az Új-Zélandon található Taupo vulkán legutóbbi, 1800 évvel ezelőtti kitörése a bolygónk elmúlt 5000 évének legnagyobb vulkánkitörése volt. A Taupo most a jelek szerint ismét kitörni készül.

Egyelőre a hatból még csak egyes szinten áll a vulkánkitörés készültségi szintje, ám mivel a vulkáni aktivitások nagyon dinamikusan változnak, bármelyik szinten megtörténhet a kitörés. A Taupo kapcsán az ad okot az éberségre, hogy ez az első alkalom, hogy nulláról meg kellett emelni a készültségi szintet – derül ki a Portfolio cikkéből.

Vulkánkitörés

Képünk illusztráció (fotó: Pixabay)

Összességében azonban a szakemberek még mindig úgy gondolják, hogy alacsony az esélye annak, hogy ismét kitörjön a vulkán. A Taupo utoljára időszámításunk szerint 200-ban tört ki, és akkor hatalmas pusztítást okozott a sziget északi részén, ám akkortájt még nem éltek ott emberek. Jelenleg azt várják, hogy földrengések még hónapokig lehetnek a környéken. Új-Zélandon magas a vulkanikus aktivitás és sok a vulkán: 2019-ben a Whakaari nevű Fehér-sziget tűzhányója váratlanul kitörve gőzt és hamut okádott. 22 ember halt meg, valamint 25-en súlyosan megsérültek, nagyrészt turisták.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top