nlc.hu
Aktuális

Ezekre a termékekre terjeszthetik ki az árstopot

Ezekre terjedhet ki az újabb élelmiszerárstop

Az Index úgy tudja, a legvalószínűbb, hogy a tojás és a burgonya kerül fel a hatósági áras listára.

További alapvető élelmiszerek kerülhetnek be a hatósági áras termékek körébe. Az Index iparági értesülései szerint minden valószínűség szerint a tojás és a burgonya kerül be az árstopos kategóriába, de többen a trappista sajt mellett is érveltek.

Valaki hámoz egy krumplit.

Fotó: Pixabay

Mint ismert, Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádiónak adott interjújában pénteken előrebocsátotta, hogy a kormány újabb élelmiszerekre tervezi kiterjeszteni az árstopot. A hírportál ennek alapján járt utána, pontosan mely termékek kerülhetnek be abba a kategóriába, melybe február óta a kristálycukor, a búzafinomliszt, a napraforgó-étolaj, sertéscomb, csirkemell és a 2,8 százalékos tehéntej tartozik bele. 

Az ágazati szereplők az Indexnek azt mondták, a legvalószínűbb forgatókönyv, hogy a tojás és a burgonya kerülhet fel várhatóan a hatósági áras listára, igaz, többen megemlítették a trappista sajtot is. Ugyancsak elhangzott: az eddigi kormányzati logikát követve lenne ráció olyan alapvető élelmiszerekre is kiterjeszteni az intézkedést, mint a kenyér, a száraztészta vagy akár a rizs.

Arra többen is felhívták a hírportál figyelmét, hogy a lépés egyetlen kedvezményezettje a lakosság, a piaci folyamatok mesterséges szabályozása, az ársapka azonban további jelentős károkat okoz a gyártóknak és a kereskedőknek egyaránt.

A portál felidézte egyúttal, hogy  20,1 százalék volt az infláció szeptemberben, azaz ennyit emelkedtek a fogyasztói árak tavaly szeptemberhez képest. Ezen belül az élelmiszerek 35,2 százalékkal drágultak. A mostani módosításokkal várhatóan érintett termékekre szűkítve a kört a sajt 68 százalékkal került többe a múlt hónapban, mint egy évvel korábban, míg a tojásnál 53,7 százalék a különbözet. Viszonyításképp a kenyér ára 76,2 százalékkal ment fel, a tejtermékeké, úgymint a vajé, vajkrémé 66,3 százalékkal, a margariné 61,2-del, a száraztészta 60,2 százalékkal. Az idényáras élelmiszerek (burgonya, friss zöldség, friss hazai és déligyümölcs) egyetlen hónap alatt – augusztusról szeptemberre – 4,7 százalékkal kerültek többe.

A kedvezményes árú termékek közül többől időközben több helyen hiány alakult ki, így például a tejből és a cukorból is, a legtöbb üzletben pedig korlátozzák az egyszerre vásárolható mennyiséget az érintett élelmiszerekből

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top