nlc.hu
Aktuális

Híres gyémántgyűrűk

A történelem 5 leghíresebb gyémántgyűrűje

Nem az áraik miatt lettek a leghíresebbek!

Mielőtt rátérünk a hihetetlenül szép gyémántgyűrűkre, ismerjük meg a történelem öt leghíresebb gyémántját!

  • Afrika Nagy Csillaga (Cullinan): Több, mint 100 éve Dél-Afrikában találták ezt a 3000 karátos gyémántot. A szívalakra csiszolt drágakövet, a brit királyi jogar díszeként használták, míg a kisebb darabka, az uralkodói koronán kapott helyet.
  • Az Orlov gyémántok: Úgy is hívják, hogy az „elátkozott Orlov-gyémántok”. Úgy tartják, hogy a 195 karátos, fekete Orlov gyémánt egy indiai templomban, egy hatalmas Brahma-szobrot díszített. Ám egy francia katona ellopta a 19. században, s ezért átok szállt a drágakőre. A fehér Orlovot a 17. század környékén bányászták ki szintén Indiában. Ez is egy templomba került, de 1747-ben elrabolták.
  • Centenary: Viszonylag fiatal darab, hiszen 1988-ban fedezték fel. Közel három évig dolgoztak rajta, hogy a világ egyik legnagyobb gyémántja legyen. A csiszolás utáni súlya 273 karát.
  • Régent (Pitt) gyémánt: 1698-ban találta egy rabszolga Indiában. A férfi a lábszárán található nyílt sebbe rejtette a 410 karátos ékkövet. De sokáig nem tudta titokban tartani kincsét, s meg is gyilkolták a gyémántért. Két évig tartott a csiszolása, és egy 140 karátos briliáns lett belőle.
  • A Koh-i-Noor gyémánt: Vannak mesék, amelyek szerint már közel 2000 éves ez a drágakő, mások viszont az 1300-as évekre rakják a megtalálását.  A 19. században Viktória királynőnek ajándékozták az indiaiak.
Brit koronázási ékszerek

Afrika Nagy Csillaga a brit királyi jogarban (Fotó: Profimedia)

Ha már a legeknél tartunk…

A magyarországi aukciók egyik legnagyobb sikertörténetét ez a Nemzetközi Gyémánt Osztályozási Rendszer legmagasabb minősítésével, a GIA tanúsítvánnyal rendelkező, 8,27 karátos briliánssal ékesített gyűrű aratta. A 18 millió forintról induló kivételes darab a BÁV 78. Művészeti Aukcióján egy évvel ezelőtt végül 43,2 millió forintért talált gazdára.

Gyémányt gyűrű

(fotó: Forrás: BÁV Aukciósház és Záloghitel Zrt.)

Az első gyémánt jegygyűrű

Először magyar királynő koronájába kerültek gyémántok, ám az első gyémánt eljegyzési gyűrűt I. Mária burgundi hercegnő kapta, amikor 1477-ben hozzáment Habsburg Miksa német-római császárhoz.

Öt igazán híres gyémántgyűrű

A néhai II. Erzsébet királynő 1947-ben egy 3 karátos gyémántgyűrűt kapott Fülöp hercegtől. A drágakő a herceg édesanyjának, Alíznak a korábbi tiarájában volt. Bár nem ez a legdrágább jegygyűrű a világon, hiszen „csak” 257 ezer dollárt ér (kb. 100 millió forint), de az eszmei értéke felbecsülhetetlen.

II. Erzsébet gyűrűje

II. Erzsébet jegygyűrűje (fotó: Profimedia)

Diana hercegnő házasságának tragikus vége lett. Ám ezt a világ még nem sejtette, amikor 1981-ben Károly egy impozáns gyűrűt húzott az ifjú menyasszony újra. A 18 karátos fehéraranyba foglalt 12 karátos zafírgyűrűt további 14 apró gyémánt vesz körbe. Érdekesség, hogy ez nem egy egyedi ékszer, mert Diana egyszerűen „csak kiválasztotta” a gyűrűt a Garrard luxusmárka katalógusából.

Halála utána a gyűrűt kisebbik fia, Harry örökölte, ám ő átengedte az ékszert Vilmosnak, amikor az, megkérte párja, Katalin kezét 2010-ben. Az ékszer kb. 35 ezer fontot kóstált még 1981-ben, mára viszont kb. 300.000 fontot érhet. De hasonlóan II. Erzsébet gyűrűjéhez, ennek is felbecsülhetetlen az eszmei értéke.

Kate Middleton és Vilmos herceg eljegyzése

Katalin örökölte meg Diana jegygyűrűjét (fotó: Profimedia)

Grace Kelly Hollywoodot hagyta maga mögött, hogy Monaco hercegnéje legyen. Amikor III. Rainier monacói herceg megkérte a színésznő kezét, egy „egyszerű”, rubinokkal és smaragddal díszített gyűrűt húzott az ujjára. Csakhogy hamar rájött, hogy a többi ünnepelt dívának sokkal nagyobb és csillogóbb ékszer ékesíti az kezét.

GRace Kelly gyűrűje

Grace Kelly első gyűrűje… (fotó: Profimedia)

Így gyorsan beszerzett egy újabb gyűrűt, ami már egy 10.5 karátos, smaragd csiszolású, gyémántgyűrű volt.

GRace Kelly portré

Grace Kelly második gyűrűje (Fotó: Profimedia)

Elizabeth Taylor nem kevesebb, mint nyolc eljegyzési gyűrűt kapott a nagy szerelmeitől. De egy sem szárnyalhatja túl azt az ékszert, amit Richard Burton adott neki, ez volt ugyanis a legnagyobb. A 33 karátos gyémántgyűrűt később csak Liz Taylor gyémántnak is nevezték a színésznő után. Burton 307 ezer dollárért vette az ékszert egy aukción, de a díva halála után már 9 millió dollárért kelt el.

Alig több, mint öt évvel ezelőtt került fel Meghan Markle ujjára az a gyűrű, mellyel Harry herceg kérte meg a kezét. Az ex-színésznő egy olyan ékszert kapott, melyet Károly herceg kisebb fia tervezett. A sárga arany gyűrűt egy 5 karátos, központi gyémánt díszíti, mely mellett további két kisebb drágakő helyezkedik el. A gyémántok Diana korábbi ékszeriben voltak. A gyűrű érteke a szakértők szerint kb. 350 ezer dollár.

Meghan Markle jegygyűrűje

Meghan Markle jegygyűrűje (fotó: Profimedia)

Nem meglepő módon, a licitharcok egyik legnagyobb várományosa az idei BÁV. 80. Művészeti Aukción egy sárga, több mint négy karátos gyémántgyűrű lesz, melynek kikiáltási ára 10 millió forint. Továbbá az ékszerkollekció részeként számos történelmi múlttal és briliánssal rendelkező ritkaság is megjelenik majd az árverésen.

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top