nlc.hu
Aktuális

Vizsgálat indult Elon Musk agyimplantátumot gyártó cége ellen

Állatkínzás miatt indult vizsgálat Elon Musk agyimplantátumokat gyártó cége ellen

Az egykori és jelenlegi dolgozók szerint mintegy 1500 állat élete szárad Elon Musk lelkén.
Elon Musk

A telex.hu értesülései szerint szövetségi vizsgálat indult Elon Musk Neuralink nevű, agyimplantátumokat és agy-gép interfészeket fejlesztő cég ellen, állatkínzás vádja miatt. Mivel a Neuralink állítólag elsieti az állatos kísérleteket, feleslegesen teszi ki szenvedésnek a kísérleti alanyokat.

A vizsgálatot néhány hónappal ezelőtt kezdte meg az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériumának főfelügyelője egy szövetségi ügyész kérésére. Az eljárás, amit a sajtóhírek szerint a dolgozók bejelentései nyomán kezdeményeztek, az állatjóléti törvény megsértésére összpontosít. Elmondásuk szerint Musk olyan nyomást gyakorolt rájuk, ami a fejlesztés felgyorsítására és hibás kísérletekhez vezetett, amiket aztán meg kellett ismételni, így nőtt a tesztelt és leölt állatok száma.

Ahogy a telex.hu írja, az USA nem szabályozza, hogy egy adott vállalat hány állatot használhat a kísérleteihez, és abban is jelentős mozgásteret ad a tudósoknak, hogy meghatározzák, mikor és hogyan használnak állatokat a kísérleteikben. A Neuralink pedig minden ellenőrzésen átment.

A Reuters által megtekintett dokumentumok szerint a Neuralink 2018 óta összesen mintegy 1500 állat, köztük több mint 280 juh, sertés és majom pusztult el, a cég azonban nem vezet pontos nyilvántartást a számukról. A volt és jelenlegi dolgozók azt állítják, hogy a vállalatnál sokkal több állat pusztul el, mint amennyinek szabadna, és ennek jórészt a Musk által erőltetett munkatempó és nyomás az oka.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top