nlc.hu
Aktuális

Érettségivel praktizált orvosként egy éven át

Több mint egy évig praktizált orvosként, pedig csak érettségije volt

Felvételizett ugyan az orvosi egyetemre, de nem vették fel, szerinte ez mégis elég volt ahhoz, hogy orvosként praktizáljon.
Fiatal doktornő

A 20 éves török lány szülei mindig is arról álmodoztak, hogy egy napon orvosi diplomát szerezzen és betegeket gyógyítson, Ayşe Özkiraz azonban rosszul teljesített az egyetemi felvételin, a családjának azonban egész máshogy adta elő a történetet.

A szüleinek azt hazudta, hogy bejutott a neves Capa Medical Egyetemre, és végre orvosnak fog tanulni. Több hamis papírt nyomtatott, köztük a sikeres felvételiről szóló értesítést és a beiratkozáshoz szükséges dokumentumokat. „Amikor gimibe jártam, a szüleim mást sem akartak, csak hogy bejussak az orvosi egyetemre. Azt hitték, játszi könnyedséggel be fogok jutni, ez azonban nem így történt. Nagyon fájt volna nekik az igazság, ezért kezdtem bele a füllentésbe” – magyarázta az azóta letartóztatott áldoktor, aki nem csak a családját vezette meg. 

Hogy tökéletes legyen a színjáték, egy isztambuli kollégiumba költözött, és ott is mindenkinek azt mesélte, hogy orvostanhallgató. Újabb hamis papírokat nyomtatott magának és egyre nagyobbra dagadt a hazugságlavinája. Egy napon kórházba kellett szállítani az édesanyját, aki büszkén mesélte mindenkinek, milyen nagyszerűen teljesít a lánya az orvosi egyetemen. Ayşe hazautazott, hogy az anyukája mellett legyen, addigra pedig híre ment a kórházban, hogy milyen ígéretes tehetség.

Ott is folytatta a ködösítést: 25 évesnek hazudta magát, és megmutatta a hamis papírjait, amikkel alátámasztotta, milyen lenyűgöző eredményeket ért el a vizsgákon, aminek köszönhetően évfolyamelső lett. A kórházban felajánlottak neki egy állást, ő pedig boldogan elfogadta. Egy sebésszel különösen jó kapcsolatba került, neki azt mondta, később majd gyerekorvosként szeretne elhelyezkedni. Ez az orvos bedőlt a lány hazugságainak és több operációra is magával vitte, ahol kisebb feladatokat is rábízott.

A kórházban dolgozó doktorok egy idő után gyanút fogtak: az állítólagos orvostehetség tudatosan kerülte a szakmai kérdéseket, és ha feltettek neki egyet, arra rossz választ adott. Mikor meggyőződtek róla, hogy tőrbe csalta őket a lány, értesítették a rendőrséget, az álorvost pedig letartóztatták. Szülei a mai napig nem hiszik el, hogy nem mondott igazat, szerintük csakis valami félreértés történhetett. 

Forrás: Via, Fotó: Getty Images

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top