nlc.hu
Aktuális

Csokos családok helyzete

Bajban a csokosok: 4500 családnak kell visszafizetnie a támogatást

A családok nem tudták felmutatni a vállalt gyerekszámot.

Tállai András pénzügyminiszter-helyettes a Világgazdaságnak arról beszélt, hogy 4500 családnak kell visszafizetnie az otthonteremtési támogatást, miután nem tudták teljesíteni a szerződésben vállaltakat.

Az elmúlt hét évben potenciálisan mintegy 217 ezer család kötött szerződést a csokra, de több ezer család nem tudta végül a csok-támogatáshoz vállalt gyermekszámot felmutatni.

Egyes családok már a meglévő gyerekeik után folyamodtak a támogatáshoz, azonban mások a gyermekvállalási terveik alapján kötötték meg a szerződést. Az utóbbi kapcsán egy gyerek esetén négy éven belül kell gyereket vállalni, kettőnél nyolc éven belül. Új lakás építése, illetve vásárlása esetén a harmadik gyerek megszületésére tíz évig van lehetőség.

“Miután a csok 2015-ös indulása óta még csak hét év telt el, ez idáig az egy gyermek vállalásához megadott négyéves határidő telt le” – hangsúlyozta az interjú során az államtitkár, aki kiemelte azt is, hogy a 2015. július 1. és 2018. július 31. között megkötött, egy gyermek vállalásáról szóló támogatási szerződések közül új lakás építése, vásárlása kapcsán 670; használt lakás vásárlása, bővítése esetében 3850 szerződésnél nem született meg a vállalt gyerek.

A kormány szeptemberi döntésének értelmében a már megkötött otthonteremtési támogatásoknál a késedelmi kamat, a csok szabályait nem teljesítőknél a büntetőkamat az 5 százalékot nem haladhatja meg.

terhes nő és férje lakást felújít

Rengeteg csokos megjárja jövőre. Fotó: Getty Images

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top