nlc.hu
Aktuális

Bátran álltak ki Pécsett a kirúgott pedagógusokért

Kordonszalaggal kerítették körbe a Pécsi Tankerület épületét a demonstrálók

Üzenetekkel ragasztották tele és kordonnal kerítették körbe a Tankerület „modernizálásra szoruló” épületét.
szabad_pecs_flashmob

Csütörtök estére pécsi civilek flashmobot szerveztek, melynek során a két napja elbocsátott pécsi művészetis oktató mellett álltak ki és követelték a visszahelyezését – számolt be a Szabad Pécsre hivatkozva a Mérce. Az eseményről élő közvetítésben is bejelentkeztek, így jól látszott, hogy a tanárok és a szülők mellett diákok is szép számmal voltak jelen. A megmozdulás során felragasztott üzenetekkel jelezték a Tankerület felé az elégedetlenségüket.

Nagyjából nyolcvan ember gyűlt össze a pécsi Színház téren, a Pécsi Tankerület előtt. A személyes üzenetek, rövid intelmek mellett a pedagógusok követeléseinek 9 pontját is kifüggesztették, felolvasták. Az esemény végén pedig az SZFE tüntetések jelképé vált piros-fehér kordonszalaggal szimbolikusan „lezárták” az épületet, mondván az felújításra, modernizálásra szorul.

Tölgyfa Gergelyt két napja küldték el a Pécsi Művészeti Gimnáziumból, ahol drámajátékot és színészi mesterséget tanított, idén szeptember óta munkaszerződéssel, az előző évben megbízási szerződéssel. Felmentésével 14 főre nőtt a tanártüntetésekben polgári engedetlenségi megmozdulásban való részvétel miatt elbocsátott oktatók száma. A Mérce információi szerint a pedagógus volt az eddigi pécsi akciók egyik mozgatórugója, a pécsi tüntetésen ő konferált, és részt vett iskolájában a polgári engedetlenségekben is.

„Mivel próbaidős volt, erre hivatkozva indoklás nélkül szüntették meg közalkalmazotti jogviszonyát, tehát őt nem rendkívüli felmentéssel küldték el azonnali hatállyal, hanem a próbaidőre hivatkozva, amikor is mindkét fél indoklás nélkül, azonnali hatállyal megszüntetheti a közalkalmazotti jogviszonyt. De a próbaidő alatt is be kell tartani az az egyenlő bánásmód követelményét. Kérdés még, hogy az intézményvezető is meg akart-e válni tőle. A mostani pedagógushiányban ez nem valószínű” – mondta a Mércének Nagy Erzsébet, a PDSZ ügyvivője.

December elején 65 iskolából 634 tanár csatlakozott ahhoz a polgári engedetlenségi akcióhoz, amivel a Tanárok a Tanárokért Mozgalom tiltakozott a tanárok elbocsátása ellen. A csoportot az öt kölcseys tanár elbocsátása után hívták életre azzal a céllal, hogy ha újabb pedagógusokat bocsát el a kormányzat, azonnal polgári engedetlenségbe kezdjenek. December elején további három budapesti gimnázium nyolc tanárának mondott fel a Klebelsberg Központ, így a pedagógusok és az oktatás helyzete elleni országos tiltakozási hullám újabb lökést kapott.

Nyitókép: Szabad Pécs

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top