nlc.hu
Aktuális

Elhunyt Mécs Imre

Elhunyt Mécs Imre

A politikus családja a közösségi oldalán jelentette be a gyászhírt.
Mécs Imre

Életének 90. évében elhunyt Mécs Imre politikus, volt országgyűlési képviselő, akit az 1956-os forradalomban előbb halálra, majd életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték. A politikus családja a Facebook felületén jelentette be a hírt.

Mécs Imre 1933-ban született Budapesten. A Budapesti Műszaki Egyetem villamosmérnöki karára járt és egyetemistaként részt vett az 1956-os forradalomban, valamint a nemzetőrség megszervezésében. A forradalom leverése után a szerepvállalásáért először halálra, majd életfogytig tartó börtönbüntetésre ítélték. 

Mécs 1963-ban amnesztia keretében szabadult és a rendszerváltásig mérnökként dolgozott. 1988-ban bekerült az SZDSZ ügyvivői testületébe, e tisztében 1996. novemberig az összes tisztújítás alkalmával újra bizalmat kapott. Mécs 20 éven keresztül volt országgyűlési képviselő és számos parlamenti tisztséget is betöltött. Az aktív politizálástól 2010-ben vonult vissza, de civilként is a politikai élet egyik meghatározó alakja volt. Számos tüntetésen és civil megmozduláson vett részt.

Mécs Imrét gyászolja a felesége, Magyar Fruzsina színházi dramaturg és nyolc gyermeke.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top