nlc.hu
Aktuális

Újabb földrengés Törökországban

Újabb földrengés rázta meg Törökországot, ezer fölött a halálos áldozatok száma

Közel háromezer épület omlott össze, ötezer sérült és ezer halott van.
Folytatódnak a keresési és mentési munkálatok a Törökország déli tartományait sújtó 7,4-es erősségű földrengés után a törökországi Malatyában 2023. február 6-án.

A hajnali tragikus események után magyar idő szerint 11:24 perckor újabb hatalmas földrengés rázta meg Törökországot 7,7-es magnitúdóval – számolt be a Eötvös Loránd Kutatási Hálózat, Földfizikai és Űrtudományi Kutatóintézete a Facebook-on.

A földrengés a legerősebben Törökország dél-keleti területeit, Szíriát, Ciprus és Libanon egyes részeit érintette. A Guardian azt írja, Törökország hivatalosan 1121-re emelte a földrengések halálos áldozatainak számát, ezzel Törökországban és Szíriában együttesen több mint 1700 halottra emelkedett a halálos áldozatok száma, ami várhatóan tovább fog emelkedni, mivel a mentési munkálatok folyamatban vannak. A területen több kisebb utórengést is tapasztaltak, ami további károkat okozott.

Mindeközben Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára útnak indított egy speciális magyar mentőegységet, amely a földrengés következményeinek felszámolásában fog segíteni a helyi erőknek. Az MTI információi szerint a hivatásos tűzoltókból álló HUNOR Mentőszervezet 50 fővel és két keresőkutyával segíti majd a mentést.

A HUNOR tagjai tíz napon keresztül 24 órás munkavégzéssel, két váltásban, teljesen önellátó módon képesek étel, ital, fűtés, víz, szállás, energia és üzemanyag igénylése nélkül dolgozni. A mentőszervezet számos gyakorlaton és európai uniós misszióban vett már részt, dolgoztak Ukrajnában, Japánban és Macedóniában is.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top