nlc.hu
Aktuális

Darabos étel miatt fulladt meg egy beteg Tolnában

Pépes helyett darabos ételt kapott, megfulladt a beteg a Tolna vármegyei kórházban

A betegnek csak pépes ételt lehetett volna adni, és hiába tudott erről az orvos és az ápoló is, a normál ételt adták neki, ami a páciens fulladását okozta.
Kórházi ágy üresen

Halált okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetéssel vádolja a Pécsi Járási Ügyészség egy Tolna vármegyei kórház orvosát és ápolóját, miután nyelési elégtelensége ellenére darabos ételt adtak egy betegnek, aki emiatt meghalt.

A férfinél vele született betegsége miatt nyelési elégtelenség, heveny garatmandula-gyulladás alakult ki, ami esetleges garatreflex-gyengeséggel járt együtt. Az eset 2020. október 25-én történt. A beteget előző nap vették fel a kórházba.

A kórházban a beteget megreggeliztették, ekkor darabos ételt kapott. Miután édesanyja telefonon érdeklődött az állapotáról, közölte a kórházi alkalmazottal, hogy fia csak pépes ételt fogyaszthat, majd erről telefonon tájékoztatta az orvost is. Az orvos feltüntette a lázlapon a sértett speciális táplálkozási igényét.

Az ápoló délután meg akarta etetni a beteget, de észrevette, hogy nincs pépes étel, csak az általános étel, rizses ragu. Megkérdezte az orvost, hogy megetetheti-e a normál étellel a sértettet. Az orvos ehhez hozzájárult, az ápoló pedig segített a betegnek enni, őt kanállal etette. Ám miután a páciens az ebédet elfogyasztotta, fulladozni kezdett. Az orvos megpróbálta a légutakat szabaddá tenni, de beavatkozása ellenére a beteg meghalt.

A vádlottak megsértették a betegek táplálására vonatkozó szakmai irányelv rendelkezéseit, foglalkozási szabályt szegtek azzal, hogy annak ellenére, hogy ismerték a sértett állapotát, neki nem pépesített, hanem szilárd ételt adtak, illetve erről rendelkeztek.

Szabályszegésük és a beteg halála között közvetlen ok-okozati összefüggés áll fenn.

A halált okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétségének büntetési tétele egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztés.

(Kiemelt kép: Unsplash)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top