nlc.hu
Aktuális

Nem nyilváníthatják halottá Suhajda Szilárdot

Nem nyilváníthatják halottá Suhajda Szilárdot

Bár gyakorlatilag biztosan elhunyt, egyelőre eltűnt személyként kell nyilvántartani.

Mivel továbbra sem lelik a Mount Everesten Suhajda Szilárd holttestét, a halotti bizonyítvány kiállításához szükséges orvosi dokumentumok sem állnak rendelkezésre. A hegymászó nyomkövetője május 24-én 8795 méteres magasságból jelzett, azonban ezután nem adott magáról több életjelet, a felkutatására induló serpák sem találták meg. A halottá nyilvánítása fontos lenne már csak a hagyatéki és vagyoni kérdések miatt is, de úgy fest, erre még várni kell. A jog szerint jelenleg eltűntként kell kezelni – írja az infostart.

Suhajda Szilárd

Suhajda Szilárd a 2017-es csúcstámadáskor (Fotó: MTI Fotó: Mohai Balázs)

Suhajda Szilárd beleegyezése is szükséges lehet például egy közös ingatlan eladásakor, vagy szülői felügyeleti jog gyakorlójaként a gyermeke sorsát érintő lényeges kérdések eldöntéséhez. A cikkben megszólaló ügyvéd, Berényi András szerint abban amennyiben a haláleset vélelmezhető, bírósági végzés szükséges a holttá nyilvánításához. Alapesetben az eltűnés után két évet kell várni a halottá nyilvánításhoz, és az érintettek kérésére ez egy évre felgyorsítható. „Ebben az esetben az örökség és minden egyéb jogkövetkezmény beáll, ám ezt az időt, illetve a bírósági döntést mindenképpen ki kell várni”.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top