nlc.hu
Aktuális

Rendeletben mentesíti az akkumulátorgyárakat a környezetvédelmi törvények betartása alól a kormány

Gyakorlatilag mentesíti az akkumulátorgyárakat a környezetvédelmi törvények betartása alól új rendeletével a kormány

Hatalmas kiskaput nyit a környezetszennyező akkugyárak előtt új rendeletével a kormány.

Idén tavasszal még a hatósági ellenőrök is rosszul lettek ott a SungEl bátonyterenyei akkumulátor-feldolgozójában szabálytalanul tárolt vegyi anyagok gázaitól. Az eleve katasztrófavédelmi engedély nélkül elindított üzem működését az illetékes hatóság ezután határozatlan időre felfüggesztette.

Egy csütörtök este kiadott kormányrendelet alapján

viszont a komoly állami támogatásokkal kitömött és erősen környezetszennyező akkumulátorgyár létesítményeknek ezután nem kell a bírságok miatt (sem)aggódniuk. A kormány ugyanis az évek óta hosszabbítgatott, rendeleti kormányzást lehetővé tévő háborús veszélyhelyzetre hivatkozva elrendelte, hogy a környezetvédelmi hatóság a jogsértés megszüntetése érdekében határozathozatal helyett „környezetvédelmi hatósági szerződést” köthet a jogsértésen kapott cégekkel. Ebben a szabálysértésen ért vállalat vállalja, hogy ezután befejezi az előtte is jogszerűtlenül folytatott magatartását – tudósít a 444.

Gyakorlatilag mentesíti az akkumulátorgyárakat a környezetvédelmi törvények betartása alól új rendeletével a kormány

„A környezetvédelmi hatósági szerződésben az ügyfél vállalja,

hogy felhagy a jogsértő magatartással, és magatartását a környezetvédelmi hatósági szerződésben meghatározott módon hozza összhangba a környezetvédelmi jogszabályokkal, valamint a környezetvédelmi hatóság által kiadott engedély előírásaival.”

A rendelet szerint ha egy cégnek van hatósági szerződése, akkor a teljesítési határidőn belül nem lehet korlátozni, felfüggeszteni vagy megtiltani a működését akkor sem, ha éppen nincsenek meg az engedélyei.

A kormány rendelete szerint azért sem lehet megbírságolni

a leszerződött cégeket, ha épp a levegővédelmi követelményeket nem tartják be. A rendelet pénteken már hatályba is lépett. Ráadásul azt is külön kikötötték a rendeletben, hogy az új szabályokat az ekkor már megvalósult jogsértés megszüntetése érdekében is alkalmazni kell. A debreceni CATL akkumulátorgyár esetében év elején, amikor a Vízügyi Igazgatóság szakvéleménye az üzem vízkészletekre gyakorolt negatív hatásaira hívta fel a figyelmet, Kincses Dániel igazgatót azonnali hatállyal kirúgták.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top