nlc.hu
Aktuális
Hiába kérték a motorcsónak vezetőjét, hogy lassítson – megszólalt a verőcei hajótragédia túlélője

Hiába kérték a motorcsónak vezetőjét, hogy lassítson – megszólalt a verőcei hajótragédia túlélője

Megdöbbentő részletek derültek ki a balesetről.

Mint ismert, két héttel ezelőtt eddig tisztázatlan körülmények között szállodahajóval ütközött egy motorcsónak, akárcsak 5 évvel ezelőtt a Hableány. Nyolcan ültek rajta, a tragédiát egyedül egy, Magyarországon élő olasz férfi élte túl. A baleset előtt nem sokkal ismerte meg a magyarokat, akik felajánlották, hogy Nagymarosról elviszik Vácra. Úgy tudni, a baleset pillanatában a motorcsónak hátsó részében állt, kulcscsont-, és arccsonttörést szenvedett, nemrég engedték ki a kórházból, és már ki tudták hallgatni a rendőrök. 

Az RTL Híradó értesülései szerint az olasz férfi azt mondta a kihallgatáson, hogy az elején még élvezték, ahogy cikáznak a vízen, de később többen is félni kezdtek, ám hiába kérték a motorcsónak vezetőjét, hogy lassítson.

A szállodahajó 64 éves, cseh kapitányát segítségnyújtás elmulasztásával gyanúsítják, 4 hónapig nem hagyhatja el Budapestet.

A nyomozás még tart, de az RTL Híradónak nyilatkozó szakértő szerint nem csak a szállodahajó kapitánya hibázhatott, a motorcsónak vezetője több szabályt is megsérthetett. “Mind a két vezetőnek felelőssége, hogy a szabályokat betartva, lehetőleg a másikat segítve közlekedjen, és az utasaiért felel. Azoknak biztonságáért, a mentőmellények felvételéért, vagy esetleg adott esetben, ha a környezeti hatások olyanok – éjszaka -, ha ez szükséges, akkor elrendeli, hogy a mentőeszközöket alkalmazza” – hangsúlyozta Csobay Balázs rendőralezredes, a Dunai Vízirendészeti Rendőrkapitányság vezetőhelyettese, a Bűnügyi és Balesetvizsgálati Osztályának vezetője.

Az RTL Híradó információi szerint az áldozatokon nem találtak mentőmellényt.

A verőcei hajóbaleset 6. áldozatát egyébként egy 30 éves exkatona találta meg, miután édesapjával lekésték a kompot a szigetújfalui révnél, és sétálni indultak a Duna partján – számolt be a Blikk. “Nem tagadom, először megrogyott a lábam” – vallotta be Richárd, amikor meglátta a holttestet. Elmondta, sejtette, hogy a hajóbaleset egyik áldozatát találta meg: a hátán látszott, hatalmas ütést kaphatott, megsérülhetett a gerince az ütközéskor, abban a pillanatban életét veszthette. Azonnal értesítette a rendőröket.

A verőcei hajótragédia, valamint a Hableány-katasztrófa áldozataira szerdán koszorúzással emlékeztek a vízirendőrök.

Kiemelt fotó: MTI/Lakatos Péter

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top