Zaklatásra, megalázásokra panaszkodnak a Thyssenkrupp női alkalmazottjai – sokan sírva mennek haza a munkából

F.C. | 2024. Szeptember 27.
Állítólag a cég budapesti irodáját is "macsó légkör" uralja.

“Thyssenkrupp, ahol megalázzák a női kollégákat” – címmel posztolt még júniusban egy felhasználó a Redditen; ebben arról ír, hogy gyakoriak a cég fejlesztő központjában a zaklatással, megkülönböztetéssel és beszólogatásokkal kapcsolatos esetek. Több konkrét példát is említett.  A poszt alatt több olyan hozzászólás is megjelent, amikben a hasonló tapasztalataikat osztották meg a felhasználók. Volt, aki inkompetens és toxikus vezetőkről számolt be a cég budapesti irodájában, más a cég „macsó, belső körét” emelte ki.

A Thyssenkrupp magyarországi központjánál akkor azt nyilatkozták a Telexnek, hogy nagyon komolyan vesznek minden gyanút, létrehoztak egy interdiszciplináris munkacsoportot, és egy külső szakmai tanácsadó is közreműködik a már zajló vizsgálatban. A portál viszont megtudta az ominózus Reddit-bejegyzés szerzőjétől, hogy most, több mint 3 hónappal a posztja megírása után sem történt érdemi fejlemény a cégnél.

A Reddit-poszt végül akkora hullámot vert, hogy a cég magyar vezetése bejelentette: vizsgálatot indítottak, majd egy német bizottság érkezett a budapesti irodába. Egymást váltották a nők, több tucatnyian tettek panaszt, de még két hónap után is csak egy-egy emailt kaptak arról, hogy a türelmüket kérik. A Reddit-posztoló is többször jelentett eseteket a HR-nek, de azon túl, hogy azt javasolták neki, legközelebb ne jöjjön rövid ruhában, nem intézkedtek. „A problémákat elbagatellizálták, a HR reakciója általában annyi volt, hogy ilyenek a férfiak. Teljesen magunkra hagytak minket” – mesélte a Telexnek. Arról is beszélt, hogy az ezer fős cégből csak pár tucat munkatárs, elsősorban a közép- és felső vezetők tartják fent ezt a mérgező légkört, ők viszont hatással vannak az egész cég szervezeti kultúrájára: “Azok a férfiak, akik nem illeszkednek ebbe a macsó kultúrába, és megpróbálják megvédeni a nőket, kinevetik vagy lebuzizzák. Akiknek viszont ez a stílus tetszik, azok azt mondják, tök jó, olyan, mintha még most is az egyetemi koleszban lennénk.”

A cégnél most is, akárcsak júniusban azt nyilatkozták a portálnak, hogy a vizsgálat jelenleg is zajlik, és arra számítanak, hogy hamarosan le is zárul.

Kiemelt fotó: Christoph Reichwein/picture alliance via Getty Images

Exit mobile version