Aktuális

Viharveszély: a Balatonon elmaradnak a tűzijátékok

Sok napsütéssel és erős UV sugárzással kezdődött a négynapos munkaszünet, de augusztus 20-án egy hidegfront szólt bele a szabadtéri ünneplésbe.

Strandidővel indul a hosszú hétvége

Augusztus 20-ára hidegfront érkezett északnyugat felől záporokkal, zivatarokkal és szélerősödéssel. Estig néhol heves zivatar is előfordulhat, amelyet rövid idő alatt jelentős mennyiségű csapadék – akár 25-35 milliméternyi -, óránkénti 70 kilométeresnél erősebb szél, esetleg jégeső kísérhet. A fővárosra a felhőszakadás miatt adtak ki elsőfokú figyelmeztetést.

A Balatonnál lefújták, a fővárosban megtarthatják

Főként a Balatonnál kedvezőtlen jelenleg az időjárás: óránkénti 60-80 kilométeres széllökések mellett komolyan hullámzik a tó vize. A szokatlanul erős széllökések miatt az állami rendezvények biztonságáért felelős Operatív Törzs vezetője, Balatoni Monika bejelentette: a balatoni helyszíneken elmaradnak az állami szervezésű tűzijátékok.

Bár 19 óráig erről még születhet más döntés, a budapesti programok jelenleg nincsenek veszélyben az időjárás miatt, ahogyan a balatoni helyszínek egyéb ünnepségei sem.

Így fest az ország széltérképe az Időképen
Így fest az ország széltérképe az Időképen

A tűzijáték biztonságos lebonyolítására vonatkozó jogszabály úgy rendelkezik, hogy az Országos Meteorológiai Szolgálat által közzétett másodfokú (narancssárga) vagy a legmagasabb fokú, piros riasztási fokozat esetében, illetve erős szélben a tűzijátékot el kell halasztani, vagy ha már elkezdték – a ha lehetséges -, le kell állítani. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top