Aktuális

Másfél milliót adhat az állam, ha ilyen autót veszel

Hiába kutatsz a múltban, nem fog eszedbe jutni olyan lehetőség, amikor több mint egymillió forintot kaphattál volna új autó vásárlására. Viszont most ez a helyzet: ugyanis több milliárd forinttal támogatja az állam a tisztán elektromos hajtású járművek beszerzését.

Az új elektromos autók bruttó árának 21 százaléka lehet állami támogatás, ami maximum 1,5 millió forint. A hozzájárulást nemcsak magánszemélyek igényelhetik, hanem gazdasági társaságok, vállalkozók, civil szervezetek, helyi önkormányzatok, köztestületek és a költségvetési szervezetek is kérhetik. A lehetőségről senki sem marad le, a tervek szerint jövőre 3 milliárd forint lesz a támogatásra fordítható keret.

Több elektromos autót az utakra

Jelenleg közel 700 tisztán elektromos meghajtású autó járja az ország útjait. A ma a magyar piacon elérhető elektromos járművek ára felszereltségtől függően 6-15 millió forint között mozog. A kormány célja az intézkedéssel az, hogy a forgalomban lévő elektromos autók száma megnőjön. Azt szeretnék elérni, hogy a környezetbarát járművek száma elérje a 30 ezret 2020-ra. Ezzel a magyar járműállomány 1 százaléka lenne elektromos meghajtású. Van olyan ország, ahol már majdnem százezer tisztán elektromos autó szaladgál az utakon. Norvégiában a környezetkímélő autók aránya eléri az 5 százalékot a mintegy 2 és fél millió személyautót alapul véve. Németországban 2020-ra a 1,5 százalékot szeretnék elérni.

Másfél milliót adhat az állam, ha ilyen autót veszel

A tisztán elektromos autók átlagosan 120-200 kilométer megtételére képesek. Több nagy autógyártó is ígérte, hogy 2017-ben olyan járműveket dobnak piacra, amelyek már 300 kilométert is mennek egyetlen töltéssel. Ráadásul ezek nem feltétlenül felső kategóriásak lesznek, hogy még többen kapjanak lehetőséget a környezetkímélő, tisztán elektromos autók vásárlására.

A szakértők azt jósolják, hogy néhány éven belül jelentősen csökken majd az elektromos autók ára, mivel várhatóan az akkumulátorokért is jóval kevesebbet kell majd fizetni, így tovább javul a versenyképességük a jövőben. 

A tisztán elektromos autók beszerzését támogató pályázat kiírását itt találod.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top