Aktuális
Szponzorált tartalom

Ezért sem mindegy, mennyit szemetelsz

Tudtad, hogy egy ember évente több száz kiló szemetet termel? Pedig ennek nem szabadna így lennie.

Már kiskorunkban azt tanították nekünk, hogy nem szabad szemetelni. Ez alapjáraton be is rögződött sok embernek, és manapság szerencsére nem jellemző, hogy az utcán dobálnánk el azokat a tárgyakat, amelyektől szeretnénk megszabadulni. Ám a valódi szemetelési kultúrát sajnos sehol sem lehet elsajátítani, így elsősorban azok folytatnak természetbarát életmódot, akik elhivatottak a környezetük iránt. A tudatos életvezetés fontos eleme a szeméttermelésünk csökkentése. Olyan tanácsokat hoztunk, amelyek ebben adnak útmutatást. A legfontosabb az, hogy ha késztetést érzünk rá, tegyünk azért, hogy sokkal kevesebb szemetet termeljünk.

  • Bár nem sokan gondolnak bele, nemcsak a pénztárcánk marad vastagabb, ha kevesebbet vásárolunk, hanem az ökológiai lábnyomunk is kisebb lesz. Hiszen sok szeméttől kíméljük meg a világot, ha nem veszünk felesleges dolgokat, amelyeknél rosszabb esetben nemcsak a csomagolása landol a kukában, hanem maguk a tárgyak  is.
  • Ha teheted, válassz betétdíjas termékeket, és csökkentsd ezzel is a háztartási hulladékodat. Semmi szüksége nincsen például PET-palackokra.
  • Ha úton vagy, és hordasz magadnál folyadékot, legyen egy kulacsod, amely csak arra vár, hogy alkalomadtán feltöltsd. Ugyanez a helyzet a kávéspoharakkal is: ha van saját hordozható poharad, sokat teszel a környezetedért. Ugyan itthon sajnos még nem annyira elterjedt az utóbbi használata, de számos országban alapvető eszközzé váltak hordozható a kulacsok, poharak.
  • Válts környezetbarát tisztítószerekre! Ugyan ez közvetlenül nem a hulladéktermelés miatt fontos, ám a környezetre kisebb terhelést jelentenek azok a szerek, amelyek nem tartalmaznak annyi vegyszert.
  • Az egyik legfontosabb dolog, amit tehetsz, az a hulladékok szelektív gyűjtése. Szinte alig igényel erőfeszítést, és nagy segítség a természet megóvásában és a felesleges terhek csökkentésében. Ám azt nem szabad elfelejteni, hogy attól még, hogy szelektálva gyűjtjük a hulladékot, nem lesz kevesebb a mennyisége. Tehát a kukában landoló dolgok számának csökkentésére is törekedni kell ezzel egy ütemben.
  • Felejtsd el az eldobható műanyag evőeszközöket! Vitathatatlan, hogy sokkal egyszerűbb általuk az élet, de amilyen gyakran csak tudod, mellőzd a használatukat.
  • A vásárlás sarkalatos pont a hulladéktermelés kapcsán: ha van rá mód, állj át a csomagolásmentes termékekre. Nem lehetetlen, és rövid idő alatt hozzászokik az ember.
  • Vannak szülők, akik a használt pelenkahegyek mögött meglátják a mértéktelen terhelést, ami tényleg komoly probléma. Ők a mosható pelenkákra állnak át, és olyan tisztítószereket használnak hozzájuk, amelyek környezetbarátok. Számtalan fórumon találkozhatunk ilyen anyukákkal, ha tanácsra van szükséged, a közösségek szívesen segítenek.
Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top