nlc.hu
Aktuális

Szorongás és az önkéntesség

Így segíthet feloldani a szorongást az önkéntesség

Az önkéntesség kulcsfontosságú, mert nemcsak másnak, de magadnak is segítesz! A másokért végzett jócselekedet hozzájárul saját magunk megismeréséhez, a problémák és félelmek feldolgozásához.

Az önkéntesség önként vállalt hozzájárulás valami nagyobb jóhoz, miközben mi magunk is tanulunk, fejlődünk.

Tegyük tisztába: ezt jelenti az önkéntesség

Az önkéntesség egy olyan tevékenység, melyet egyénileg vagy csoportosan, rendszeresen vagy alkalmanként, belföldön vagy külföldön a közös jó érdekében személyes akaratból végezhetünk anyagi ellenszolgáltatás nélkül. Az önkéntes tevékenység közvetlen anyagi haszonnal nem jár, és önkéntesként nem helyettesítjük a fizetett munkaerőt. Az önkéntes nem elsősorban saját családjának segít, szolgálata hozzáadott értékként jelenik meg ott, ahol felajánlja segítségét. Önkéntes munkát végezhetünk nonprofit, civil szervezetnél, vagy állami intézménynél, ritkább esetben cégeknél, vállalkozásoknál. Előnye, hogy elősegíti a társadalmi beilleszkedést. Önkéntesként jobbá tehetjük környezetünket és közösségünket. Katasztrófahelyzetben a bajba jutott embereknek és az őket támogató szakembereknek egyaránt segítségére lehetünk.

Így segít a szorongáson az önkéntesség

Fotó: Getty Images

Milyen előnyei vannak az önkéntességnek?

  • közösségformáló hatású
  • szocializációt segítő
  • maradandó élményt nyújt, ezáltal tapasztalatokat gyűjthetünk, melyeket munkánk és életünk során is tudunk hasznosítani
  • sikerterápiás hatású
  • fejlődik énképünk és személyiségünk
  • online és offline is lehet önkéntes tevékenységet végezni
  • megtanuljuk, hogyan lehet jól segíteni, és megtanuljuk, hogy nem szégyen segítséget kérni is
  • a komfortzóna elhagyásával magabiztosabban állhatunk az elénk gördülő akadályok elé
  • másoknak segíteni hozzájárul saját magunk megismeréséhez

Az önkéntesség oldja a magányt és a szorongást is

  • Kiegyensúlyozottabbá tesz mentálisan: depresszió, PTSD, alacsony önbecsülés, OCD és indulatkezelési gondok esetén is jót tesz, ha az ember azt érzi, létezésének van célja, kapcsolódik másokhoz és jobban működik közösségben.
  • A Psychology Today szerint az önkéntesi munka javítja az agyműködést, és áttételesen hat az immunrendszerre is, de még az időskori demencia kockázatát is csökkenti. Mivel közösségben vagyunk, másoknak segítünk, új embereket ismerünk meg, így a magány érzését is nagyban oldja az önkéntesség.
  • Ugyancsak egy amerikai felmérés szerint azok, akik évente minimum 100 órát önkénteskednek, kiemelkedően jó egészségi állapotnak örvendenek. A Journal of Gerontology szakfolyóiratban megjelent tanulmányok szerint a jótékonysági munka segít karbantartani az agyat, lassítja annak öregedését.

Önkéntesség az ukrán válság idején

A háború okozta szorongás enyhítésében szerepe lehet annak, hogy hasznosnak érezzük magunkat, a két kezünkkel segítünk, hozzájárulunk a károk enyhítéséhez. Több ezren vállaltak önkéntes munkát az ukrán-orosz háború kitörése óta – a határon, a fővárosban, szállásokon, vagy éppen azzal, hogy otthonukba fogadtak menekülőket, bevásároltak a segítő pontokra és csatlakoztak civil szervezetek programjaihoz.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat az ország egyik legnagyobb karitatív szervezeteként több mint 30 éve van jelen a nélkülöző emberek mindennapjaiban. Segíteni csak jól szabad! „Ezeréves máltai küldetésünk a rászoruló emberek mellé állított minket. A szeretetünk sosem fogy el, de a kezdetek óta tudjuk, hogy ezt a szolgálatot a Magyar Máltai Szeretetszolgálat egyedül nem lenne képes végezni, szükségünk van a jó szándékú emberek támogatására is” – olvasható a szervezet oldalán. Keresd fel a https://maltai.hu/egyszazalek weboldalt, és segíts!

(Nyitókép: Jose Luis Pelaez Inc/Getty Images)

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top