Aktuális

Halogatják, de bekövetkezhet: innen tényleg kitiltanák a hagyományos autókat

Még az is lehet, hogy sokkal hamarabb jön el az elektromos autók ideje, mint gondolnánk. Egyelőre még van választásunk. Hagyományos vagy villanymotor? Ez lesz a kérdés.

Azt tervezik Norvégiában, hogy 2025 után csak elektromos autókat lehet majd forgalomba helyezni az országban. A hidrogénmeghajtású autóknak is teret adnának a szakértők, hiszen azok környezetbarátok, ám a jelek szerint a hagyományos autók ideje lejárt a norvégoknál. Az új nemzeti közlekedési stratégiájukban az szerepel, hogy néhány év múlva nem állítanak benzin- és dízelüzemű autókat forgalomba.

Káros kibocsátás nélkül

A céljuk ezzel az, hogy olyan autók szaladgáljanak az utakon a hagyományos meghajtású járművek helyett, amelyeknek vagy egyáltalán nincs károsanyag-kibocsátásuk, vagy ha van is, az nagyon alacsony. A tanulmány szerint Norvégiában magas a megújuló áramtermelés, emiatt is környezetbarátok a tisztán elektromos autók. A stratégiában kifejtették, hogy az árammal működő motorok mellett érdemes előtérbe helyezni minden olyan üzemanyagot, amelyiknek ugyancsak nincsen károsanyag-kibocsátása.

Halogatják, de bekövetkezhet: innen tényleg kitiltanák a hagyományos autókat

Ahogyan Magyarországon, úgy Norvégiában is van adókedvezmény az elektromos autókra. Ők viszont sokkal előrébb járnak nálunk, ugyanis minden negyedik norvég már tisztán elektromos autóval furikázik. A norvégok a buszsávot is használhatják, és a parkolás is ugyancsak ingyenes.

Ahol tervezik

Sajtóhírek szerint 2050-től Németországból, Hollandiából és Norvégiából kitilthatják a hagyományos járműveket. Ráadásul néhány amerikai állam is jelezte már, hogy hasonlóan gondolkodik a témában. Mindannyian azt szeretnék, hogy a hagyományos autók által kibocsátott szennyezőanyagok mértéke jelentősen csökkenjen.

 

Az új elektromos autók bruttó árának 21 százalékát az állam támogatja. A hozzájárulást nemcsak magánszemélyek igényelhetik, hanem gazdasági társaságok, vállalkozók, civil szervezetek, helyi önkormányzatok, köztestületek és a költségvetési szervezetek is kérhetik. A lehetőségről senki sem marad le, a tervek szerint jövőre 3 milliárd forint lesz a támogatásra fordítható keret. A tisztán elektromos autók beszerzését támogató pályázat kiírását itt találod.
 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top