nlc.hu
Aktuális

Érvek a Szegedi Tudományegyetem mellett

Gyorsan meggyőzünk, miért tedd le a voksod a Szegedi Tudományegyetem mellett

Tanulj a legjobbaktól, érd el kitűzött céljaid profi szakemberek támogatásával a hazai és/vagy a nemzetközi tudományos életben! A Szegedi Tudományegyetem mindenben melletted áll!

A felvételi jelentkezések számát tekintve a Szegedi Tudományegyetem évek óta az élbolyba tartozó intézmény mintegy 21 000 hallgatójának, köztük több mint 4000 külföldi diákjának garantál minőségi tudást és piacképes diplomát. A Szegedi Tudományegyetem nemcsak egy olyan intézmény, ahol profi szakemberré válhatsz, hanem ha elég ügyes vagy, minden lehetőséget megkapsz, hogy a nemzetközi porondon is kipróbáld magad.

Nemzetközi kapcsolatok = nyelvtanulás elmélyítésére való lehetőség, külföldi tapasztalatszerzés

A Szegedi Tudományegyetem számos kiváló külföldi egyetemmel ápol kapcsolatot. Részt vesz az Erasmus-programban, harminc ország több mint ötszáz egyetemével áll partnerségben.

Szegedi Tudományegyetem tagja a 2019 őszén létrejött European University Alliance for Global Health szövetségnek! A EUGLOH a Szegedi Tudományegyetem, a Paris-Saclay Egyetem, a Lundi Egyetem, a Portói Egyetem és a müncheni Ludwig Maximillian Egyetem 210 ezer hallgatója, 23 ezer oktatója, kutatója és felsőoktatási munkatársa számára teszi lehetővé az öt egyetem közötti mobilitást és együttműködést. Az európai egyetemek közötti programok páratlan lehetőségeket kínálnak a tudás és a látókör kiszélesítésére, valamint az életre szóló emlékek és barátok begyűjtésére. Az SZTE hallgatói akár mind a négy partneregyetemen eltölthetnek egy-egy félévet a képzési idejük alatt.

Miért válaszd a Szegedi Tudományegyetemet! Nemzetközi kapcsolatok erősödését bizonyítja, hogy 2012-ben megnyílt a Konfuciusz Intézet az SZTE és a Sanghaji Nemzetközi Tanulmányok Egyetem együttműködésével, a Kínai Nyelvoktatási Tanács támogatásával. Az intézetben az érdeklődők szakképzett kínai tanároktól tanulhatják a kínai nyelvet, és nagy hangsúlyt fektetnek a kínai kultúra megismertetésére is. Az SZTE-n nemrégiben Frankofón Egyetemi Központot is életre hívtak, és a képzési palettán is megjelentek francia nyelvű képzések, emellett 2018 márciusában nyílt meg az Amerikai Nagykövetség, a Szegedi Tudományegyetem és Szeged városa együttműködésében a szegedi American Corner, amely főként angol nyelvű programokkal várja a látogatókat.

Csatlakozási lehetőség a nemzetközi tudományos élethez

A világ egyik legelismertebb, rákkutatással foglalkozó természettudományos szakfolyóiratában, a Nature Cancerben publikálhatták legújabb kutatásuk eredményét a Szegedi Tudományegyetem és a Szegedi Biológiai Kutatóközpont szakemberei 2021 júliusában, akik az elmúlt három évben a tumorellenes immunterápia hatékonyságát vizsgálták.

Manczinger Máté, az SZTE adjunktusa, a projekt szakmai vezetője elmondta: „A tumorellenes immunterápia az utóbbi két évtizedben terjedt el. Segítségével lehetővé vált az előrehaladott tumoros betegek hatékony kezelése is, így kijelenthető, hogy ez forradalmasította az onkoterápiát. A terápia segítségével a szervezet tumorellenes immunválasza erősíthető fel, amely akár áttétes tumorok teljes elpusztítását is eredményezheti. Bár az immunterápia óriási lépés volt az előrehaladott tumorok kezelésében, a betegek egy jelentős hányada nem reagált rá. Ezért tartottuk fontosnak az olyan tényezők beazonosítását, amelyek meghatározzák a terápiára adott választ. Kutatásunkban felvetett kérdéseink leginkább a tüdőrákkal és melanómával küzdőkre terjedtek ki” – nyilatkozta korábban Manczinger Máté, az SZTE adjunktusa, a projekt szakmai vezetője.

Miért válaszd a Szegedi Tudományegyetemet!

2021 decemberében felállította legújabb nemzetközi rangsorát a brit Quacquarelli Symonds (QS), amely a feltörekvő európai és közép-ázsiai országok felsőoktatási intézményeit értékeli. A Szegedi Tudományegyetem a 29. helyen végzett, így továbbra is az ország egyik legjobb egyetemének számít ezen a listán.

Túl az iskolapadon, avagy az SZTE campusától az olimpiáig  

Az SZTE minden lehetőséget megad ahhoz, hogy a tanulás és a sport megférjen egymás mellett. Az egyetem képzési programjában minden BSc és osztatlan nappali tagozatos elsőéves hallgatónak két féléven keresztül kötelező a testnevelés. Az egyetem az élsportolóit sem hagyja magára, számukra nyújt támogatást a „Jó tanuló, jó sportoló” pályázat.

És van is mire büszkének lenni:

Nádas Bence, a Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Karának hallgatója K-2 1000 méteren, Kopasz Bálinttal lett negyedik a Tokiói Olimpián. Az önmagában is óriási eredmény értékét tovább növeli, hogy csak pár hete ültek össze és összeszokott párosokat sikerült legyőzniük.

Dr. Nagy Péter élete legjobb eredményét érte el a Tokiói Játékokon. Az SZTE ÁJTK alumnusa már az előző két olimpián is részt vett: Londonban 9. Rióban 10. helyen zárt. Tokióban azonban, egyedüli magyar súlyemelőként, hat hibátlan gyakorlatot bemutatva, 396 kg-os összesített teljesítménnyel, a 7. helyet szerezte meg.

Tanulj egyenesen Karikó Katalintól!

A ma már az Egyesült Államokban élő, de Magyarországon született Karikó Katalin tavaly lett a Szegedi Tudományegyetemen professzora.

Miért válaszd a Szegedi Tudományegyetemet!

A 2022-es Jeantet-Collen-díjat a transzlációs orvostudományért Karikó Katalin magyar, valamint Uğur Şahin és Özlem Türeci német állampolgár megosztva kapja az mRNS-alapú vakcinák tervezéséért és fejlesztéséért.

A Louis-Jeantet-díjhoz nagyjából 176 millió forint értékű jutalom tartozik, amit svájci frankban fizetnek ki, de ennek csak 10 százalékát kapja meg személyesen a kitüntetett tudós. A fennmaradó 90 százalékot a folyamatban lévő kutatásának a finanszírozására kell fordítania. A Szegeder szerint Karikó a ráeső összegből a Szegedi Tudományegyetemen induló kutatását finanszírozza.

Nyomd meg a START gombot – az SZTE a kezdetektől veled lesz!

A Szegedi Tudományegyetem START program a középiskolás diákok egyetemi beilleszkedését, és későbbi szakmai fejlődését szolgálja.

Miért válaszd a Szegedi Tudományegyetemet! „2018 óta minden tanévben meghirdeti az egyetem a Start ösztöndíjat, amellyel nemcsak egy egyszeri, 40 és 100 ezer forint közötti támogatás odaítélése a cél, hanem az is, hogy ezeket a kiemelkedő teljesítményt nyújtó hallgatókat nyomon kövessük, és a továbbiakban is támogassuk tanulmányaik során” – mondta Prof. Dr. Badó Attila, a Start ösztöndíjat koordináló SZTE Junior Akadémia elnöke.

A következő tanév Start ösztöndíjára 2022. január 10-től pályázhatnak azok, akik szeptembertől az SZTE-n szeretnék kezdeni tanulmányaikat. A pályázati felhívásról még több információt ITT találsz.

A Szegedi Tudományegyetem a tudományos haladás egyik zászlóshajója!

  • támogatja a tehetségeket
  • hazai és nemzetközi ösztöndíjra is pályázhatsz
  • diákmunka, étkezési, sport- és nyelvtanulási lehetőségeket is kínál
  • a Szegedi Tudományegyetem államilag finanszírozott, nappali tagozatos hallgatóinak féléves városi bérlet, tankönyv- és jegyzettámogatás, diákigazolvánnyal igénybe vehető kedvezmények is járnak!

Az SZTE már bizonyított, és csak téged vár!

(Fotók: SZTE)

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top