Aktuális
Szponzorált tartalom

Ne csak a biót edd?!

Nem elég tiszta forrásból táplálkozni ahhoz, hogy egészségesek legyünk. A hétköznapok racionalitása ugyanis általában felülírja ideákba temetkező álmainkat.

 

Az egészséges életmód hívei úgy tartják, hogy a bio élelmiszerek jelentik a tökéletes táplálkozás alapját. A bio élelmiszerek, például a biológiai gazdálkodásból származó növények a termesztésük körülményei miatt különböznek nagyüzemi társaiktól. A bio termőtalajt műtrágya helyett szerves trágyával javítják, az abban fejlődő növények valóban természetes eredetű tápanyagokhoz jutnak. A bio élelmiszerek nem találkoznak vegyszerekkel, ezért nem is visznek át azokból káros anyagokat az emberi szervezetbe – arról nem is beszélve, hogy a természetes táplálékok hívei szerint ízletesebbek is, mint a nagyüzemi megfelelőik.

Mindez szép és jó, ám van néhány dolog, amit érdemes szem előtt tartani, még mielőtt bárki is kijelenti, hogy ezek után csakis „biót” hajlandó enni. Az egyik legfontosabb tudnivaló az, hogy a valódi, ökológiai gazdálkodásból származó ételek jóval drágábbak, mint a hétköznapi társaik. Ráadásul a beszerzésük sem feltétlenül egyszerű, ezért aki ebben a csónakban szeretne tovább evezni, alaposan fontolja meg, mit tud – idő és pénz tekintetében – rászánni. Ha valaki arra vetemedne, hogy saját maga termessze meg, illetve nevelje az ételeit, annak mindenképpen érdemes elbeszélgetnie olyanokkal, akik az önfenntartást választották: megvalósítható ugyan, ám egyáltalán nem a mese habbal kategóriába esik.

Sokak számára az sem egyértelmű, hogy a bio táplálkozás nem egyenlő az egészséges életmóddal. Az egészséges életmód kulcsa ugyanis a kiegyensúlyozott táplálkozás, amely biztosítja a szervezet számára a megfelelő mennyiségű tápanyagot. Mivel a bio étkezés esetében nem mindent lehet könnyen beszerezni, ezért előfordulhat, hogy ha megvetjük a hétköznapi táplálékokat, megfosztjuk a szervezetünket azoktól a fontos tápanyagoktól, amelyekre a változatosság jegyében valóban szükségünk lenne. Akik ebben a cipőben járnak, és maguk sem tudják, mikor tesznek jobbat a szervezetükkel, azoknak mindenképpen érdemes mérlegelniük, vagy szakember segítségét is kérniük az egészséges táplálkozás megteremtéséhez. Az étkezések számát sem befolyásolhatja az ételek minőségének megválasztása, ezért önmagában a „tiszta” táplálkozás nem elég az egészség fenntartásához, naponta 4-5 alkalommal kell étkezőasztalhoz ülnünk a szakemberek szerint. A megfelelő folyadékbevitelről sem szabad megfeledkezni, hiszen ez a test működésének alapfeltétele.

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top